Dekály zo starožitných modelov, 1/72


Opäť niečo spomienkové – pekne odležané a patrične zažltnuté dekály zo starožitných modelov. Sú tu dekály od výrobcu Kovozávody Prostějov, jeden z časopisu abc č. 4. a ešte jeden od firmy Modela z roku 1988. A neprehliadnite ani spoločný dobový návod na použitie z rubovej strany dekálov.

ABC-4

Všimnite si sútlač jednotlivých farieb, okraje niektorých farebných plôch, ostrosť tlače a celkovú kvalitu dekálov. Pôsobia na vás smiešne? Prirozene. Ale v dobe keď vznikali, sme k nim boli oveľa zhovievavejší. Aj k modelom, na ktoré boli určené.

K predošlým starožitným dekálom prikladám ešte vtipný aršík od firmy Modela určený pre MiGy-15 v mierke 1/72.

dekály modela - farebná schéma

Prečo sa mi zdá vtipný? Lebo keď si všimnete Bulharskú ľudovú republiku (schéma č. 3), na túto kamufláž vám vlastne priložené dekály nevystačia! Výrobca v návode píše, že si máte dokúpiť MiG-21 od Kovozávodov Prostějov – a tam že nájdete chýbajúce číslo 337. Aké dômyselné a jednoduché riešenie, čo poviete?! Čo by naň asi povedali modelári dnes?

dekály modela - farebná schéma

Zaujímavé je aj farebné podanie čísla 4117 na stroji čínskych dobrovoľníkov bojujúcich v kórejskej vojne (schéma č. 4). Skúste porovnať číslo 4117 na dekáloch (priehľadné +modrá obruba) s farebným plánikom (červené s bielym rámikom). Skoro to isté že?!

dekály modela aršík

Pekný je aj apartný obal výrobku a dobová cena. Skrátka zberateľský skvost – Peťo ďakujem!

dekály modela obal

V tejto kategórii publikujem návody z modelov, obaly, dekály, prípadne modely staršieho dáta, ktoré by mohli byť predmetom nostalgických spomienok na obdobie, kedy vznikali. Za digitalizáciu dekálov a dobré nápady sa chcem poďakovať spoluautorovi kategórie Nostalgia Petrovi Jankovičovi.

Ak sa vám článok páčil, budem rád, ak mu dáte Like na Facebooku.

This entry was posted in Nostalgia. Bookmark the permalink.

Leave a Comment / Pridať komentár