X-15A-2 Special Hobby 1/48 Časť I.


Toto je môj starší model od firmy Special Hobby v mierke 1/48. Pôvodný článok som publikoval v minulosti na portáli HyperScale. V tejto slovenskej mutácii článku som skrátil pôvodný text, ale doplnil som niektoré zaujímavé fotografie, schémy a odkazy.

X-15A-2 Special Hobby 1/48

Kabína a prekryt kabíny:

V modeli je resinový kokpit, ktorý potrebuje zopár vylepšení – najmä sedačka pilota. Žiaľ prekryt kabíny je v modeli úplne hladký, bez akýchkoľvek detailov. Ak chceme kabínu otvoriť, je potrebné dorobiť jej vnútro, aj podperné tyče.

X-15A-2 Special Hobby 1/48, canopy detail

Pohľad na vnútro prekrytu kabíny:

X-15A-2 Special Hobby 1/48, closer canopy detail

Pripájam zopár fotografií, ktoré Vám môžu pomôcť (obrázky sa kliknutím zväčšia). Mali by zodpovedať realite, sú priamo z dobovej príručky North American Aviation X-15 Flight Manual z r. 1962:

Hlavný prístrojový panel s popisom:

Ľavá konzola s prístrojmi:

Pravá konzola:

Ovládacie  prvky a ukazovatele:

Stredová konzola:

Farebné prevedenie sedačky pilota:

Vnútro kokpitu X-15 sa postupne vyvíjalo aj pokiaľ ide o farebnosť. Staršie varianty X-15 mali prvky kokpitu prevažne čierne, novšie varianty prešli postupne na sivú. Pekná fotografia do kokpitu X-15 je aj na stránkach NASA/Dryden Flight Research Center. Ďalšie veľmi cenné informácie nielen o kokpite, môžete nájsť okrem webu napr. aj v publikácií Aerofax Datagraph. Je tam všetko, čo potrebujete na stavbu modelu:


Predná časť modelu:

Na obrázku vidno prednú časť môjho modelu X-15 a podvozkovú nohu. Nohu som spravil z leštených hliníkových trubičiek, tenkých plechov zo starých kondenzátorov, kolesá som použil originálne resinové z modelu. Kryt podvozkovej šachty má malé dvierka – brzdiaci štít. Štít je z plechu plechovky na kolu. Vnútorný vlnitý povrch krytu šachty je opäť z kondenzátorového plechu. Plech som ohýbal na injekčných ihlách, lepených na papier (rovnobežne a v rovnakých rozostupoch). Drobné doplnky na podvozku a v šachte sú z polystyrénu, drôtu a ihiel.

X-15A-2 Special Hobby 1/48, nose

Podpery držiace prekryt kabíny sú z jednorazových ihiel, konce z kondenzátorového pliešku. Na “horúci nos” som použil leštiteľné farby HUMBROL Metal Cote a tiež ALCLAD II, obe majú lesklý čierny základ ALCLAD.

Zadná časť:

Zaujímavým prvkom X-15 sú brzdiace štíty, najmä ak sú pootvorené alebo úplne otvorené. V modeli nie sú, preto som ich vyrábal ako sratch. Podrobný popis použitého postupu prinesiem v niektorom ďalšom článku.

X-15A-2 Special Hobby 1/48, nozzle

Mechanizmus pohybujúci brzdiacimi štítmi som spravil z plastu, piesty z kovových trubičiek zasunutých do seba. Z tenkých trubičiek a ihiel rôzneho priemeru sú aj výpustné drenáže v spodnej časti medzi brzdiacimi štítmi a niektoré súčiastky vozíka.

X-15A-2 Special Hobby 1/48, rear

Guľa v zadnej časti – tlaková nádoba je v modeli nie celkom guľovitá a hladká. Nahradil som ju preto kovovou guľôčkou z ložiska.

Povrchová úprava a patina:

X-15-ky začínali svoje lety v lesklom čiernom nátere. Na niektorých fotografiách však môžeme nájsť aj značne “olietané” povrchy v rôznych odtieňoch takmer čiernej farby a s rôznym leskom. Veľmi peknú fotografiu zobrazujúcu z nadhľadu X-15A-2 (číslo 56-6671) a nerovnomernosť farby povrchu, akoby z doslova farebných záplat,uverejnili dnes už v letitom vydaní L+K 25-26, ročenka’97. Zaujímavý je tiež tento pohľad, snímka agentúry NASA/Dryden.

Snažil som sa napodobiť tento efekt: Najprv som celý povrch nastriekal lesklým čiernym základom ALCLAD. Potom som experimentoval a niektoré panely jemne prestriekal rôznymi odtieňmi sivej, hnedej, kovovými farbami a spätne čiernou, či lakmi. Čiernou je prestriekané tiež drobné biele značenie.

Biely text USAF a žltý NASA, čídlo 66671 a výsostné znaky USA sú striekané pomocou plotrovaných šablon, neskôr prebrúsené pod vodou brúsnym papierom zrnitosti 2000+ a na niektorých častiach jemne prestriekané čiernou farbou.

X-15A-2 Special Hobby 1/48

Nádrže na palivo som vyleštil do vysokého lesku leštidlami od KPM Bratislava, prestriekal čiernym základom ALCLAD a potom dvoma odtieňmi hliníka, tiež ALCLAD.

X-15A-2 Special Hobby 1/48Svoju X-15 som postavil s nádržami a prídavným vozíkom. Veľmi ma láka postaviť tento elegantný stroj po dokončení letu, teda bez nádrží, oveľa silnejšie olietaný, s plne vysunutými brzdiacili štítmi a lyžovým hlavným podvozkom. Alebo neskoršie prevedenie X-15 v inej farbe ako v čiernej. Možno zas niekedy nabudúce. Pre vašu inšpiráciu ešte pripájam link so zaujímavými fotkami X-15.

Ďalšie postavené modely môžete nájsť v kategórii Postavené modely. Ak sa vám článok páčil, budem rád, ak mu dáte Like na Facebooku.

Autorské práva na model, fotografie a texty © 2010 Marcel Meres

This entry was posted in Postavené modely. Bookmark the permalink.

Leave a Comment / Pridať komentár