“Električka” – dobové fotografie


Tento článoček pripájam ako pokračovanie článku “Električka” pred renováciou, kde som zavesil zopár fotiek súčasnej podoby historickej viedenskej “električky”, alebo lepšie povedané elektrickej lokomotívy typu GANZ Eg 6, aká premávala s osobnými vagónmi medzi Prešporkom/Bratislavou a Viedňou. Následne, môj dlhoročný kamarát a zberateľ dobových pohľadníc a fotografii týkajúcich sa histórie železníc a mesta Bratislavy, mi poskytol dva skeny zaujímavých historických fotografii, približujúcich podobu tejto technickej pamiatky – a nepochybne jedného zo symbolov historickej Bratislavy.

Viedenská električka na dnešnom Vajanského nábreží cca 1919

Obrázok hore – podľa zdroja ide o Viedenskú električku na dnešnom Vajanského nábreží niekedy okolo roku 1919. Táto fotografia je snáď najznámejšia a objavovala sa hojne aj v tlači.

Menej známa je už spodná fotografia, zachycujúca dobovú atmosféru pred hotelom Savoy, údajne niekedy okolo roku 1915:

Viedenský električka pred Hotelom SAVOY 1915

Ešte pripájam výrez z obrázka, aby bolo vidno viac “električku”, aj keď samozrejme našou srdcovou záležitosťou je aj jej okolie:

Viedenský električka pred Hotelom SAVOY 1915, výrez

Kamarát ma upozornil na skutočnosť, že pri pozornom prezeraní fotky narátam viac koľají ako 2. Táto “splietka” sa používala z dôvodu používania dvoch rozchodov zároveň, pričom jedna koľaj bývala niekedy spoločná pre oba rozchody.

Na záver sa chcem poďakovať Martinovi Entnerovi za poskytnutie skenov, najmä spodnej pohľadnice, ktorú sa mu počas dlhoročného úsilia podarilo nie práve lacno získať. Napriek jej hodnote nám ju všetkým rád a nezištne poskytol. Martin vďaka!

Ďalšie obrázky vlakov hľadajte v kategórii Slovensky / Vlaky.

This entry was posted in Vlaky. Bookmark the permalink.

Leave a Comment / Pridať komentár