Suchoj Su-25 u nás v Kuchyni I.

V roku 2001 som mal možnosť fotografovať Suchoje Su-25 na “vojenskej leteckej základni Kuchyňa”. Celú akciu vtedy vybavil a zorganizoval môj dlhoročný priateľ a modelár Jozef Fraštia. Suchoje už vo výzbroji naša armáda nemá, ostali len v spomienkach a ich modely vo vitrínkach modelárov. Keďže sa na nás modelárov “chystá” novinka Su-25 už aj v mierke 1/32, nedalo mi a zalovil som v archíve. Vytiahol som odležané fotky a začal ich skenovať. Niektoré sem dávam hneď, tie ostatné postupne keď zas budem mať čas. Ak by si niekto chcel prečítať stručne o histórii Su-25, nájde to tu. Resp. ďalšie fotografie a informácie napríklad aj tu. Kamufláže a walkaround nájdete tu – mňa zaujala najmä kamufláž Ruského námorníctva! No ale poďme predsa len do spomínanej Kuchyne a pripomeňme si rok 2001 a Su-25 vo farbách Slovenského letectva (je v tom už riadny kus nostalgie):

Tu je pestrá Su-25 # 8074 z ľavej a z pravej strany:

Su-25 Slovak AF 8074 Left

Su-25 Slovak AF 8074 Right

Pekne patinovaná Su-25 # 8075 z pravej strany. Všimnite si zreteľné vyblednutie jej kamuflážnych farieb:

Su-25 Slovak AF 8075 Right

Neprehliadnite hrúbku a sklon stabilizačných plôšok na špici prídavnej nádrže. Zaujímavým detailom je myslím aj skladací rebríček do kokpitu:

Su-25 Slovak AF 8074 Ladder

Odtiaľto dobre vidno štruktúru krytu kabíny a tvar vzpery, ktorá zaisťuje jej polohu:

Su-25 Slovak 8074 Nose details

Detailnejší záber štruktúry krytu kabíny z vnútornej strany, všimnite si periskop na ráme kabíny, uzamykanie, rukoväť a spôsob kamuflovania závesníkov pod krídlom.

Su-25 Canopy inner structure

Detail ústia kanóna z dvoch rôznych uhlov.

Su-25 Gun Muzzle, 1

Su-25 Gun Muzzle, 2

Ďalej vidno uloženie kanóna v trupe. Všimnite si odvetranie v kryte šachty:

Su-25 Gun mount 3

Su-25 Gun mount 4

Poznámka: Kamuflážne farby sú na predošlých štyroch záberoch skreslené – obrázky som vybledil, aby boli viditeľné detaily v tieni.

Na obrázku je pravé krídlo. Všimnite si jeho povrchovú štrukrúru, preplátovanie plechov a nitovanie:

Su-25 Right wing

A ešte ľavé krídlo:

Su-25 Left wing

Tu vidíme miesto, kde sa krídla strtávajú s trupom. Pekne vidno “pozitívne nitovanie a-la lokomotíva”. Kamuflážne farby 8075 boli skutočne riadne “vytiahnuté” slnkom. Porovnajte s farbou modrých montérok v pravom hornom rohu:

Su-25 Wing root

Na “streche” ešte chvíľu pobudneme. Tu vidno časť za kokpitom – otvorenú šachtu avioniky, prelisy krytu, spätné zrkadielko na ráme kabíny…  farbu interiéru možno opísať ako špinavo-žlto-zelenú, na fotografii je mierne posunutá. Realite viac zodpovedá na fotografiách avioniky v nose Su-25, viď pokračovanie, časť III. Farba použitá na stenách podvozkových šachiet, či krytoch motorového priestoru bola skôr zelená.

Su-25 Opened avionics bay, roof

Ďalší záber tej istej šachty, mierne vybledený, aby bolo vidiť to, čo je v tieni:

Su-25 Opened avionics bay, roof, part

Tu sú obe časti šachty a avionika zachytené kolmejšie – aby boli vidieť na dno:

Su-25 Opened avionics bay, roof, part 2

Su-25 Opened avionics bay, roof, part 1

No a ďalšie fotografie zase nabudúce. Mám tu detaily podvozkových šachiet, motory, avioniku v nose atď. Skenujem len to najzaujímavejšie, ale: Ak by ste potrebovali niečo špeciálne, napíšte – ak to mám, rád poskytnem. Ahojte a LEPTE!

Ak sa vám článok páčil, budem rád, ak mu dáte Like na Facebooku.

Obrázky & text © Marcel Meres

This entry was posted in Podklady. Bookmark the permalink.

Leave a Comment / Pridať komentár