MiG-15bis, Eduard, 1/144

MiG-15

Stavba, text a foto: Marcel Meres

1. Úvodné poznámky

Eduardov MiG-15bis sa mi dostal do rúk oneskorene, až v roku 2020, ako sáčkový vstupenkový model z edície Super44, pod katalógovým číslom 4445. Model bol v tom čase lisovaný už z pomerne opotrebených foriem a na povrchu mal drobné nedokonalosti, ktoré bolo treba opraviť. Ale šlo to bez problémov a súčiastky stále vyzerali veľmi jemne a lákavo.

Z ponúkaných kamufláží som si vybral stroj v službách sovietskeho letectva z obdobia päťdesiatych rokov minulého storočia a v podobe, keď sa vrátil z vojny v Kórei. Stroj so sériovým číslom 1315376 mal na trupe pôvodne červené číslo 1376. Po návrate z Kórei bolo odstránené a nahradené novým označením – žltou 30. Podobne boli odstránené aj kórejské výsostné znaky, a naopak pribudli sovietske hviezdy na smerovke. Výrobca stavebnice napodobil na dekáloch mierne viditeľné zvyšky po pôvodnom označení, ktoré naďalej ostali viditeľné na kovovom povrchu.

V stavebnici boli tri druhy prídavných krídlových nádrží. Model som ale skúsil fotografovať bez nich, aby som dal lepšie vyniknúť jeho čistým tvarom.

2. Stavba, úpravy a vylepšenia

Trup je v stavebnici rozdelený v horizontálnej rovine, kde mi spoj nesadol celkom presne a bolo potrebné mierne zatmelenie a následne opravy rytia. Celkovo sa mi zdalo, že výlisky neboli až tak presné, ako napríklad v stavebnici MiG-21, tiež z edície Super44. Je ale možné, že to spôsobilo dlhšie používanie lisovacích foriem a s tým súvisiace opotrebovanie.

Pokiaľ ide o vylepšenia, vymenil som antény na chrbte za tenšie, vyrobené z profilov Evergreen, pitotku za jemnešiu z ihly – podobne alko hlavne zbraní. Priznám sa, že som chvíľu zápasil s pokušením dokúpiť kovové hlavne Master Model, ale vedel som, že by som asi pokračoval otvorením a vylepšovaním kokpitu, výmenou krytov podvozkov za tenšie, výmenou krytu kokpitu za tenší a otvorený… ale až sem som sa dostať nechcel.

3. Farbenie, dekály a použité farby

Výrobca odporúča použiť na kovový povrch farbu Super Fine Silver SM201, resp. MMC001. Ja som použil GS Silver C8 a niektoré panely som podľa fotiek odlíšil pridaním malého množstva čiernej. Keď boli panely vymaskované, nevidel som celý povrch, takže som mal tendenciu tento efekt prehnať. Kde sa tak stalo, tam som po odmaskovaní príliš tmavý odtieň tlmil jednoduchým prestriekaním nariedenou C8.

Červené zámky na kryte pred čelným štítkom kabíny som sa pokúsil namaľovať tenkým štetcom, farbou Model color Vallejo 70957 Flat Red. Do akej miery sa mi to podarilo, alebo aj nie, vidno vlastne až po nafotení a zväčšení v tomto článku 😀

Originálne dekáliky sa aplikovali dobre, pekne kopírovali linky a je ich vidieť len minimálne. Žltá farba v čísle 30 sa javí celkom nad priemer iných žltých zo stavebníc od Eda. Aj ich napodobenie zvyškov farby z pôvodného označenia stroja pomocou dekálu je myslím celkom citlivo trafené. Zo stavebnice som použil ešte čierne chodníčky na krídla.

4. Patina

S patinou som sa veľmi miernil, zašpinil som vlastne len spodok trupu. Nemám fotografie tohoto stroja, preto neviem, do akej miery boli ochodené chodníčky na krídlach, alebo či boli po návrate z Kórei nanovo namaľované. Niekde vo vnútri cítim, že ich predsa len trocha oderiem a celý povrch modelu ešte jemne streknem matným lakom, aby nepôsobil tak novo.

Modelček dostal drevený podstavec a putuje do vitríny, kým vo mne kvasia ďalšie nápady s MiG-15-kami.

5. Záverečné poznámky

Celkovo vnímam stavbu ako bezproblémovú, aj pomerne rýchlu a zábavnú. Ide o jednoduchú stavebnicu s neveľkým počtom súčiastok a s prehľadným návodom. Ak máte navyše ešte menej unavené a mladšie oči, budete sa z výsledku tešiť oveľa skôr, ako ja 🙂

Ešte poznámka k foteniu: Model som fotil pri dennom svetle, počkal som na rozptýlenejšie osvetlenie, aby nebol strieborný povrch prepálený. Celkom to vyšlo, až na jednu vec. Možno ste si už všimli, že nábežné hrany krídel a predné hrany stabilizačných plôtikov na krídlach, alebo tiež hrana kruhového otvoru sania vzduchu na niektorých fotkách pôsobia, ako zodraté na podkladovú čiernu. Keď som tie miesta šiel po fotení opraviť (prestreknúť striebornou), zistil som, že zodraté nie sú. Sú pekné strieborné. Prečo potom tieto miesta vyzerajú ako čierne? Chvíľu mi trvalo, kým som na to prišiel – Odráža sa v nich čierna farba môjho trička! Takže odporúčam nefotiť strieborné veci v čiernom tričku, priatelia. 😀

Ak sa vám článok páčil, budem rád, ak dáte Share na Facebook.

Autorské práva na model, fotografie a texty © 2024 Marcel Meres.

This entry was posted in Lietadlá, Postavené modely, Slovensky. Bookmark the permalink.

Leave a Comment / Pridať komentár