DH.100 Vampire FB Mk. 5, Azur, 1/72

Vampire FB Mk.5

Stavba: Boris Ruža a Marcel Meres
Text: Marcel Meres

1. Úvodné poznámky

Pozornému oku čitateľa nemohlo uniknúť, že nad článkom uvádzam dvoch autorov stavby. Skutočne ide o stavbu, ktorú začal môj dobrý priateľ Boris a dokončil som ju po dlhšom čase ja. Prečo sme taký malý a pomerne jednoduchý model stavali dvaja? Dôvodom sú odtokové hrany. Boris si všimol hrubších odtokových hrán na krídlach a rozhodol sa ich stenčiť. Celkom jednoduchá a rýchla oprava ale viedla k sérii ďalších a už menej jednoduchým úprav (dáme o nich reč v časti Úpravy a vylepšenia). Skrátka model mi Boris posunul s tým, aby som ho podľa uváženia niekedy dokončil, prípadne vyhodil. Tu začala najdlhšia časť života modelu, ktorou bolo jeho vyzrievanie v skrini. Po smutnom Borisovom odchode som ale nabral odvahu a model veľmi neopatrne zo skrine vybral a postupne dokončil.

2. Stavba modelu

Ako som spomenul v úvode, ide o pomerne jednoduchú stavebnicu. Bez úprav, priamo z krabičky, by sa skladala veľmi ľahko a svižne. Teda až na dva chytáčiky. Treba si dať pozor predovšetkým na vyváženie, čiže prednú časť dostatočne zaťažiť, aby si model nesadal. V krátkom nose lietadla nie je príliš miesta na závažie, ale vyvážiť sa dá. Mimochodom o potrebe pridaného závažia výrobca v plániku taktne pomlčal 😀 .

Jedna záludnosť je ešte v podvozku. V plániku nájdete hlavné podvozkové nohy otočené protistrihovými nožnicami dopredu. Chyba! Nožnice majú smerovať dozadu. Ja som to zistil žiaľ už neskoro – po nalepení krytov na nohy podvozka (sekundovým lepidlom) a po nalepení a vytuhnutí podvozka aj s kolesami v šachtách. A čo teraz? Odlomiť? Prerobiť? Podarí sa mi potom dodržať geometria? Hmmm…. noooo… Tri dni som to trávil! Boris a spolu s ním teraz aj vy určite pochopíte, že niekedy je lepšie si povedať: “Nie, až na ďalšom modeli”. No a tak som si kúpil ďalšieho vampíra, pre zmenu F Mk.3 😀 . Ale o ňom zas niekedy inokedy…

3. Úpravy a vylepšenia

Ešte sa vráťme k spomenutým úpravám súvisiacim so stenčovaním odtokoviek. Následne bolo potrebné prispôsobiť aj prechod krídel do trupových partií okolo výstupnej trysky motora, stenčiť jemné priehľadné diely pre konce krídel (s pozičnými svetlami vpredu) a taktiež prispôsobiť dva trupy vychádzajúce z krídel smerom dozadu. Všetko samozrejme symetricky na oboch stranách, plus udržať geometriu, opakovane ryť a tmeliť a… no skrátka práca navyše, ktorá sa napokon celkom podarila.

Zameriavač som sa rozhodol vyrobiť nanovo z profilu Evergreen a z kúska acetátu. Prepínač v spodnej časti je z fotoleptu eduard.

Pri stavbe som okrem dielov zo stavebnice použil fotolepty Eduard, resp. tie časti, ktoré vylepšovali interiér. Zameriavač som sa rozhodol vyrobiť nanovo podľa dostupných fotiek a vymenil som aj Pitotku (z injekčnej ihly a drôtika). Inak je model pôvodný.

Nechcel som podvesovať zbrane či prídavné nádrže, aby čo najviac vynikli základné tvary stroja.

4. Farbenie, dekály a použité farby

Farbenie: Pri dokončovaní povrchu som začal sivým surfacerom a nepravidelným preshadingom celého povrchu čiernou farbou. Najprv som kamufloval spodné plochy. Aplikoval som jednoliatu vrstvu Gunze C370 Azure Blue hodne vybledenú bielou. Napokon šiel na niektoré časti voľne z ruky bez maskovania odtieň MR Paint 73 Lt. Gray Blue. Niektoré linky som následne prebehol striekaním silno nariedenou tmavosivou Gunze C333, čím som sa pokúsil napodobiť nečistoty a stekance. Vymaskoval som hranicu medzi vrchnou a spodnou časťou kamufláže a šiel na vrchné plochy. Tu som chcel dosiahnuť plne matný, slnkom vyťahaný povrch. Začal som jednoliatou vrstvou zelenej Gunze C303 výrazne vybledenou bielou. Potom som z ruky dostriekal početné škvrnky a menšie plochy len čistou Gunze C303. Na záver som vymaskoval a strekol vonkajšok výstupnej dýzy Gunze C8 Silver. Premýšľam, že ju ešte mierne zašpiním.

Plánik k modelu radí farbiť pozičné svetlá červenou a zelenou farbou, no podľa fotiek to skôr vychádza na priehľadné kryty svetiel a farebné žiarovky vo vnútri.

Linky som nenapúšťal všade, vybral som si len niektoré prevažne na spodku trupu a na spodnej časti výškovky. Použil som domáci hnedosivý wash. Ešte som ním prebehol otvory zbraní, rebrá v šachtách podvozka a otvory v diskoch kolies.

Dekály: V modeli sú veľmi pekne prevedené tenučké dekály od Aviprint. Jedinou chybičkou je mierne rozostrenie textu na prekrížených partiách vrchnej časti krídla tam, kde sú odspodu klapky. Červený text upozorňuje, aby sa na tie miesta nechodilo. Dva kamuflážne varianty modelu striekané strieborným ochranným lakom majú originálny anglický text, nerozmazaný. Dva zostávajúce, teda aj ten môj, majú text vo francúzštine, je o niečo bledší a rozmazaný. Spôsobila to nie celkom presná sútlač žltej a červenej farby, čo vidno, aj keď len veľmi mierne, aj na francúzkych kokardách.

5. Klady a zápory stavebnice (z môjho pohľadu)

Klady:

  1. Jednoduchá a dobre zostaviteľná stavebnica bez záludností a za prijateľnú cenu.
  2. Kvalitný a hladký povrch, jemné rytie a celkovo pekné detaily.
  3. možnosť podvesiť výzbroj (4ks neriadených rakiet) a prídavné nádrže.

Zápory:

  1. Hrubšie odtokové hrany krídel.
  2. Nedostatky v návode, ktoré spomínam v texte.
  3. Výstupná dýza modelovaná ako súčasť polovíc trupu.
  4. Chybička v sútlači červenej a žltej na dekáloch.

6. Záverečné poznámky

Okrem spomenutej epizódy s podvozkom to bola stavba, s ktorou som takmer spokojný. Veľa ma naučila o trpezlivosti a bola to zároveň moja prvá spoločná stavba modelu. Pre zaujímavosť sa ešte na chvíľu vrátim k tomu podvozku – vŕtalo mi v hlave, kde a kedy sa asi stala chyba v plániku. Pozrel som si webstránky Scalemates, aby som vystopoval životopis stavebnice. Stavebnicu balili s rôznymi obmenami ako Special Hobby, Xtrakit, Revell aj Azur a na trhu je zrejme od roku 2014. Napríklad stavebnica Revell #03934 Vampire F Mk.3 z roku 2017, v ktorej sú zhodné výlisky, tiež v plániku adoptovala chybu s opačným smerovaním nožníc podvozka. Takže táto chybička je dedičná 🙂 . Keď si pozriete iný (starší) rodostrom sedemdesiatdvojkových vampírov, smerujúci napríklad k stavebnici Revell #03993, tam plánik radí nalepiť podvozok správne. Takže záver je zrejmý – Neverte návodom, vždy lepte podľa fotiek!

7. Poďakovanie

Moje poďakovanie chcem smerovať predovšetkým na Borisa za to, že rozostavaný model nezavrhol, ale posunul mojej maličkosti na dostavanie. Aj tento drobný kus plastiku mi ho bude z vitrínky pripomínať. Ďalej chcem poďakovať mojej manželke, ktorá mi pomohla v neistote, či je lepšie za cenu ďalšieho trápenia opravovať chybu podvozka, alebo sa jednoducho povzniesť a poučiť. No a do tretice ďakujem aj kamarátovi Otovi, ktorý mi poradil naozaj matný lak – HUMBROL Matt Cote.

Ak sa vám článok páčil, budem rád, ak dáte Share na Facebook.

Autorské práva na model, fotografie a texty © 2021 Marcel Meres.

This entry was posted in Lietadlá, Postavené modely, Slovensky, Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to DH.100 Vampire FB Mk. 5, Azur, 1/72

  1. Peter Vagač says:

    Pekný dúfam ze uvidím na živo…

  2. Pingback: DH.100 Vampire F Mk.3, Special Hobby, 1/72 | Model Talking

Leave a Comment / Pridať komentár