Supermarine Spitfire Mk.Vb, TAMIYA, 1/48

icon
Spitfire Mk.Vb

Stavba, text a foto: Marcel Meres

Spitfire Mk.Vb Tamiya 1/48 Phyl Marie, Nose, Port

1. Úvodné poznámky

Tento model od TAMIYA mi poslúžil v podstate na testovanie. Chcel som vyskúšať metódu olupovania farby (chipping) s použitím bežného prostriedku na chipping, ale s farbami Mr. Color C – čiže nie v kombinácii s vodou riediteľnými farbami, pre ktoré je tento postup široko zaužívaný a známy. Ako sa neskôr dočítate, aj C-čková kombinácia fungovala prekvapivo dobre.

Spitfire Mk.Vb Tamiya 1/48 Phyl Marie, Nose, Starboard

2. Stavba modelu

Budete so mnou isto súhlasiť, že Spit od TAM-ky je dobre známy model. Veľakrát bol popisovaný ako príjemne jednoduchý, dobre lepiteľný, relatívne lacný a – ak mu prepáčime niekoľko drobných tvarových nepresností (typických pre staršie stavebnice tohoto výrobcu) – model, ktorý vyzerá ako Spitfire. V podstate s tým súhlasím aj ja. A keďže chcem zakaždým model vylepšovať pridaním nejakých detailov, tak aj tu pribudlo zopár dokúpených doplnkov a aj mojich vlastných úprav. Takže čo som vylepšoval:

3. Úpravy a vylepšenia

A) Vonkajšie detaily

  1. Pôvodné výfuky som nahradil setom Quickboost.
  2. Použil som mosadzné 20 mm kanóny Master.
  3. Kolesá hlavného podvozka a dvierka pilota som nahradil odliatkami Ultracast.
  4. Použil som spätné zrkadielko a zopár ďalších leptaných dielov eduard.
  5. Pridal som brzdové hadičky hlavného podvozka z tenkých olovených drôtikov.
  6. Do priestoru výstupu vzduchu z olejového filtra som pridal trubky a vzpery.

Spitfire Mk.Vb Tamiya 1/48 Phyl Marie, Port side view

B) Detaily kokpitu

  1. Použil som resinovú sedačku Ultracast.
  2. Kábliky a hadičky som vytvaroval z olovených drôtikov a nalepil.
  3. Použil som niektoré  fotoleptané diely eduard pre interiér.
  4. Poskladal som a zakomponoval upínacie pásy HGW.

Spitfire Mk.Vb Tamiya 1/48 Phyl Marie, Starboard side view

4. Použité farby, kamufláž a dekály

Môj Spitfire stvárňuje mašinu BM344 pomenovanú Phyl Marie. Lietal s ňou Syd Ford, veliteľ 403 (Kanadskej) squadrony v Manstone v priebehu augusta 1942. BM344 poskytovala podporu nešťastného náletu Dieppe (počas operácie Jubilee) 19. augusta 1942. Pre moju Phyl Marie som použil dekály Aero Master číslo 48-682 a veľké písmená kódu KH ● P som striekal.

Spitfire Mk.Vb Tamiya 1/48 Phyl Marie, Rear view, Top, Port side

BM344 niesla štandardnú kamuflážnu schému obdobia po Bitke o Britániu, tvorenú tmavozelenou, tmavou oceánskou sivou a stredne tmavou oceánskou sivou farbou. Na ich stvárnenie som použil farby Mr. Color zo setu RAF číslo CS652. Vrtuľový kužeľ, trupový pás a kódové písmená KH ● P som striekal výrazne vybledenou farbou Mr. Color 26 Duck Egg Green (farba kačacích vajec).

Spitfire Mk.Vb Tamiya 1/48 Phyl Marie, Rear view, Top, Starboard side

Trupový pás aj písmená som striekal na biely podklad ešte pred kamuflážnymi farbami. Vymaskoval som ich doma robenými maskami. Kreslil som ich ako vektorové krivky podľa naskenovaného aršíka dekálov Aero Master. PDF súbor s krivkami som poslal do štúdia, kde mi podľa neho vyrezali masky z adhéznej fólie.

Spitfire Mk.Vb Tamiya 1/48 Phyl Marie, Front view, Top, Port side

Obe masky pre žlté pásy na nábežné hrany krídel som vyrezával ručne. Tvar masiek som kreslil priamo na naskenovaný návod TAMIYA na farbenie kamufláže modelu, potom som si to vytlačil – mimochodom návod na farbenie v mierke 1:1 je priložený k návodu stavebnice. Žlté pásy som následne vymaskoval a nastriekal. Jednoduchý spôsob, ako si spraviť takéto masky, vidíte na nasledujúcom obrázku:

Maskovanie žltých pásov nábežných hrán krídelČervené pásky zakrývajúce výstrelné otvory v krídlach a okienko fotogulometu sú dekály. Vyrezal som ich z originálneho dekálu zo stavebnice, určeného pre nábežné hrany a upravil na užšie pásiky. Pokúsil som sa napodobiť efekt viacerých vzájomne sa prekrývajúcich lepiacich pások:

Spitfire Mk.Vb Tamiya 1/48 Phyl Marie, Front view, Top, Starboard side

5. Olietanie a patina

Mnohé Spity Mk.V slúžili dostatočne dlhý čas na to, aby boli výrazne olietané. Keďže som nemal žiadnu fotku Phyl Marie zvrchu, mohol som sa spoľahnúť len na svoj cit a odhad – a tiež na pomoc fotiek z obdobia druhej svetovej vojny.

Postup olupovanie farby (chipping)
Teraz by som rád popísal postup, ktorý som spomenul v úvode. Model dostal najprv nástrek základom Mr. Surfacer a potom striebornou farbou Mr. Color 8 Silver. Prostriedok na chipping som aplikoval v niekoľkých tenkých vrstvách  na miesta, kde som potreboval, aby sa prejavil – hlavne vrchné plochy centroplánu a boky trupu blízko pri kokpite.

Spitfire Mk.Vb Tamiya 1/48 Phyl Marie, Close-up view, From Rear, Port side

Nakoľko vrchné kamuflážne farby aj podkladová strieborná boli C-čkové, mal som obavy, aby C-čkové riedidlo nepreniklo cez vrstvu prostriedku na chipping (medzi nimi) a nezviazalo ich pevne navzájom – bez možnosti olupovania vrchnej farby. Skúsil som tomu predísť zdvojnásobením počtu vrstiev prostriedku na chipping (z 3 na 6). A vyplatilo sa. Vrchná C-čková kamuflážna farba šla po namokrení vodou pomerne dobre dolu. Výsledok môžete vidieť na priložených obrázkoch.

Poznámka: najjemnejšie škriabance viditeľné po celom povrchu som robil hrotom ihly a bez vody.

Spitfire Mk.Vb Tamiya 1/48 Phyl Marie, Close-up view, From Wing, Port side

Zvyšok olietania som spravil ako obyčajne. Veľmi tmavou sivou farbou som strekol veľmi jemné škvrny pre-shading-u. Jednotlivé kamuflážne farby som striekal voľnou rukou – a nie ako jednu hrubšiu, ale viac jemných vrstiev. Začínal som striekať silne vybledenou farbou. Každú kamuflážnu farbu som postupne vrstvil stále tmavšími a tmavšími odtieňmi. Začínal som pozdĺž liniek paneláže, potom zvyšok. Počas striekania som pridával drobné fliačiky, čiarky a jemné škvrnky. Konečným cieľom bolo napodobiť nerovnomerný, olietaný povrch s farbami vyťahanými slnkom.

Spitfire Mk.Vb Tamiya 1/48 Phyl Marie, Close-up view from front, Port side

Znečistenie výfukovými plynmi som striekal veľmi tmavými odtieňmi hnedej. Celý model následne dostal ochranný nástrek lesklým lakom Mr. Color Super Clear gloss coat ako základ pre dekály. Dekály som zalial rovnakým spôsobom – ďalším nástrekom lesklého laku.

Spitfire Mk.Vb Tamiya 1/48 Phyl Marie, Close-up view from rear and down, Port side

Tento druhý lak tiež poslúžil ako základ pre patinovaciu zmes tvorenú olejovými farbami Sienna pálená (hnedá) a Paynová sivá, ktoré som zmiešal a riedil v mig-ovom riedidle Thinner for washes. Nariedenú zmes som aplikoval tenkým štetcom. Snažil som sa napodobiť rôzne druhy znečistenia a stekancov. Po dokonalom zaschnutí som model zapečatil ďalšou vrstvou laku. Tentoraz matného.

6. Záverečné poznámky

Keďže testovanie postupu olupovania (chipping-u) s C-čkovými farbami dopadlo dobre, plánujem nabudúce vyskúšať mig-ov prostriedok na efekty silného olupovania (Heavy Chipping Effects). Znova s C-čkovými farbami. Ďalším možným kandidátom by mohol byť lak na vlasy (v spreji), ktorý je výrazne lacnejší 😀 .

Ak sa vám článok páčil, budem rád, ak mi dáte Like na Facebooku.

Ďalšie postavené modely môžete nájsť v kategórii Postavené modely.
Autorské práva na model, fotografie a texty © 2017 Marcel Meres.

This entry was posted in Lietadlá, Postavené modely, Slovensky, Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Supermarine Spitfire Mk.Vb, TAMIYA, 1/48

  1. Pingback: Supermarine Spitfire Mk.IXe, eduard, 1:48 | Model Talking

Leave a Comment / Pridať komentár