Rekonštrukcia prístrojových panelov I.


Prístrojový panel Hawker Typhoon / Tempest, 1:1

autor stavby Roman Čulen
text Marcel Meres

RAF central panel

Na obrázku je štandardný centrálny panel prístrojových dosiek RAF.

Úvodom musím priznať, že vôbec netuším, kam by rekonštrukcie prístrojových panelov / dosiek mohli ako hobby spadať. Možno mix modelárstva a reštaurátorstva? Prístroje, ovládače, a iné časti prístrojových panelov sa totiž väčšinou nezachovajú v stave, v akom sú vidieť napríklad na dokončenom centrálnom paneli na obrázku hore a je treba im k tomu s veľkou trpezlivosťou dopomôcť. Najväčšia radosť je, keď sa podarí dostať ich do funkčného stavu.

V tomto vzácnom prípade boli všetky prístroje pôvodné, bolo ich treba len vyčistiť. Nosná doska je ale vyrobená nanovo, lebo pôvodná nebola k dispozícii.

Na obrázku je doska pre prístrojový panel P-47 (hore) a pod ňou doska pre centrálny panel prístrojoviek RAF. Použitý materiál je duralový plech hrúbky 5 mm. Otvory pre prístroje sú vyrezávané vodným lúčom, otvory pre skrutky sú vŕtané na stojanovej vŕtačke v domácej dielničke.

Keď sa odhodláte nejaký panel zostaviť, tak vedzte, že je to pomerne zdĺhavý a náročný proces. Všetko začína zháňaním – najlepšie originálnej dobovej prístrojovej dosky (čo sa podarí len zriedkavo), jednotlivých prístrojov a samozrejme dokumentácie. Keď sú výkresy, tak je to po originálnej doske druhé najlepšie. Ak nie sú, potom ako tretie najlepšie je veľa dobrých fotografii, z ktorých sa všetko dá vypočítať a nakresliť – vraj je to najväčšia fuška, teda hneď po zháňaní prístrojov 😀 . Takže na začiatku sa pohybujete niekde medzi dokumentaristikou a prácou rekvizitára.

Doska pre centrálny panel s nástrekom základnou farbou (hore) a čiernou farbou (dole).

Ale dožičíte si aj cestovanie – treba všelikoho navštíviť a súčiastky z neho niekedy zložito “vymámiť” alebo za niečo vymeniť, či kúpiť, prípadne zohnať na špecializovaných burzách kade-tade po svete. Keď už máte všetko potrebné na konkrétny projekt, dostávate sa do fázy reštaurátorstva. Hlavne, ak ide o prístroje k lietadlám z obdobia druhej svetovej vojny. Vtedy prístroje opravíte, prípadne viac-menej výrobíte nanovo. Ak vás to neomrzí, dostanete sa k oprave originálnej dosky, či výrobe novej, k jej osadeniu prístrojmi a samozrejme k patine. Hotový panel by mal vyzerať čo najviac ako dobový originál, nesmú chýbať značky, nápisy atď. Tu je v celom projekte najviac cítiť prvok modelárstva.

Na obrázkoch vidíte dva pohľady na britský zameriavač Type I. Mk. III.

Tu je ešte kompas. Na konzolu si bude musieť ešte nejaký čas počkať – podobne, ako zameriavač:


Pokúsil som sa tu vyjadriť svoj obdiv k tomuto zaujímavému hobby. Možno som nebol všade celkom presný, lebo všetky informácie mám len sprostredkovane “z počutia” od dlhoročného kamaráta Romana, ktorý sa tejto záľube už pomerne dlho venuje. Od neho mám k dispozícii aj použité fotografie. V čase písania článku nie je všetko dokončené, chýba ešte montáž zameriavača, kompasu a zostavenie celej prístrojovky. Ja som bol ale otravne nedočkavý a “zavesil” som sem aspoň dokončený štandardný centrálny panel s prístrojmi. Ďalší priebeh stavby postupne doplním.

Autorské práva na model a fotografie © 2012 Roman Čulen.
Autorské práva na texty © 2012 Marcel Meres.

This entry was posted in Podklady, Rekonštrukcie. Bookmark the permalink.

Leave a Comment / Pridať komentár