Rekonštrukcie prístrojových panelov IV.

icon
Prístrojový panel P-47 Thunderbolt, 1:1

autor rekonštrukcie Roman Čulen
text Roman Čulen, úvod a záver Marcel Meres

P-47_6

V príspevku nájdete ďalší prístrojový panel, tentoraz do stroja  Republic P-47 Thunderbolt. Aj tento zrekonštruoval s láskou, poctivo a verím, že aj verne Roman Čulen. Od autora som dostal stručné poznámky k obnove panelu, ktoré som zhrnul v bodoch a nájdete ho nižšie. 

Postup prác je v zásade analogický ako pri predošlých “kúskoch”, preto príspevky zámerne označujem Rekonštrukcie prístrojových panelov s príslušným číslom poradia. Celý postup práce si takto môžete ľahko porovnať s ďalšími rekonštrukciami, zaradenými do kategórie  Rekonštrukcie.

Stručný postup rekonštrukcie

  1. Tvorba “výrobného výkresu” z dostupných podkladov (fotky a výkresy).
  2. Digitalizácia výkresu pomocou AutoCad-u.
  3. Priemyselné vyrezanie dosky vodným lúčom.
  4. Zrazenie ostrých hrán – manuálne, v domácich podmienkach.
  5. Vŕtanie otvorov pre skrutky prístrojov, pre prepínače a kontrolky (podľa ich vypočítanej a predkreslenej polohy).
  6. Farbenie dosky; popisky (PC aj ručne písané).
  7. Patinovanie dosky.
  8. Montáž prístrojov na hotovú dosku (niektoré prístroje úplne pôvodné, iné opravené,  či celé nanovo vyrobené).
  9. Montáž držiaka 2 kyslíkových prístrojov + montáž tabuľky rýchlostí pri strmhlavom lete.
  10. Montáž dreveného stojanu

P-47_1

Na obrázku (hore) vidíte dosku z duralového plechu hrúbky 5 mm, vyrezanú v priemyselných podmienkach vodným lúčom.

P-47_2

Zaujímavý obrázok zo zákulisia – vŕtanie na stojanovej vŕtačke v domácej dielničke. Tienistou stránkou je “boj” s kovovými pilinami a ostrými šponami v byte 😀

P-47_3

Hore je hlavná prístrojová doska po vyvŕtaní otvorov potrebných na upevnenie  prístrojov skrutkami a na osadenie prepínačov a kontroliek.

P-47_4

Nafarbená doska s popiskami. Snažil som sa o veľmi decentnú patinu.

Ešte drobné odbočenie od panelu – výroba držiaka dvoch kyslíkových prístrojov:

Na vrchnom obrázku vidíte držiak v procese domácej ručnej výroby. Všetko som si predkreslil na duralový plech, otvory vŕtal vrtákmi na stojanovej vŕtačke a dokončoval pilníkom.

oxy_2

Na vrchnom obrázku je dokončený a opatinovaný držiak s popiskami. Na spodnom obrázku už vidno kyslíkové prístroje osadené v držiaku.

oxy_3

Nanovo bolo treba vyrobiť aj prepínač magneta (obrázok dole).

P-47_00

Kedže som nemal originál americké, tak som použil páčku z povojnového československého magneta, ktorá je takmer identická s originálnou. Podkladový plech prepínača som vyrobil z tenkého plechu a celok upevnil na prístrojový panel. Dokončený ho môžete nájsť na nasledujúcom obrázku v ľavom spodnom rohu prístrojového panelu.

Tu sa dostávame k výsledku – ku konečnej podobe hlavného prístrojového panelu. Vpravo dolu vidno pridaný držiak kyslíkových prístrojov. V strede hore je tabuľka rýchlostí pri strmhlavom lete. Celý panel som upevnil na improvizovaný drevený stojan.

P-47_6

Pripájam ešte pohľad na prístrojový panel zo zadnej strany (obrázok dole). Dobre vidno drevený stojan, na ktorý som kvôli kontrastu zvolil svetlé drevo, aby opticky nerušil.

P-47_7

Ešte poznámka k prístrojom osadeným v prístrojovej doske: väčšina z nich sú originály, či už v pôvodnom stave alebo opravené (ako vždy pri týchto rekonštrukciách). Malá časť sú nanovo vyrobené kusy (atrapy) – podľa dostupných podkladov.

V závere chcem ešte Romanovi poďakovať, že sa s nami podelil o tento cenný materiál. Keďže sa tradčne s precíznosťou jemu vlastnou snaží plne pridŕžať historickej reality, finálnu podobu zrekonštruovaného panelu môžeme považovať za hodnoverné podklady, napríklad pri stavbe modelov.

Autorské práva na text a fotografie © 2015 Roman Čulen.

This entry was posted in Podklady, Postavené modely, Rekonštrukcie, Slovensky. Bookmark the permalink.

Leave a Comment / Pridať komentár