Paluba lietadlovej lode s mačkami, Sweet, 1/144


Wildcat FM-2/Martlet Mk.VI + set letovej paluby

Marcel Meres

IMG_0116_1300b

1. Úvodné poznámky

Model Wildcat-u FM-2/Martlet Mk. VI Britského kráľovského námorníctva sa pod číslom 14111 predáva spolu so setom letovej paluby. Set obsahuje časť paluby lietadlovej lode, 8 palubných mačiek obsluhy a zarážky pod kolesá lietadiel (oba druhy pre Kráľovské námorníctvo aj Námorníctvo Spojených Štátov). Najprv som staval samotnú Divokú Mačku, teda Wildcat – článok v angličtine popisujúci stavbu môžete nájsť tu – a potom mačky a palubu. S mačkami bolo kopec zábavy!

Nafarbil som plát paluby a umiestnil som naň mačky s lietadlom. Vyskúšal som niekoľko kompozícii. Vznikli tak improvozované diorámy, ktoré som fotil s naozajstnou radosťou. Možno trošku infantilná zábavka ale pre mňa výborný oddych. Dúfam, že keď si pozriete moje fotečky, aj na vašej tvári sa zjaví úsmev.

IMG_0108_1200a

Wildcat FM-2/Martlet Mk.VI Kráľovského námorníctva stojaci na časti paluby lietadlovej lode.

2. Farbenie paluby

a/ Drevená palubovka

Najprv som celú plochu paluby nastriekal veľmi svetlým odtieňom pieskovej farby. Použil som farbu MR. PAINT MRP-76 Sand Yellow. Ešte pred striekaním som tento “základ” vybledil pridaním niekoľkých kvapiek bielej. Drevený efekt som sa snažil dosiahnuť aplikovaním nerovnomerného množstva olejovej farby Siena pálená. Olejovú farbu z tuby som riedil Mig-ovým riedidlom Thinner for Washes a nanášal ručne pomocou mäkkého  tenkého štetca. Po dokonalom zaschnutí oleja dostal celý diel paluby nástrek pololesklým lakom Mr. COLOR #181 Super Clear.

IMG_0105_1200a

b/ Detaily paluby

Po dokončení dreveného povrchu som palubu vymaskoval maskovacou páskou TAMIYA. V tomto kroku som striekal kovové drenážne pásy a biele pruhy. Okraje paluby som strekol hnedočervenou farbou.

Mal som pocit, že paluba pôsobí akosi plocho a nudne. Do celkovej scény som chcel vniesť byľku plasticity a patiny. Na celý povrch som preto aplikoval tmavohnedý wash, ktorý som následne zotrel papierovou vreckovkou. Týmto spôsobom stmavli len zapustené čiary. Potom som spravil zopár škvŕn silne riedenou a takmer čiernou olejovou farbu – skúsil som tak napodobiť olejové škvny a nečistoty vzniknuté údržbou. Celý povrch paluby som následne zastabilizoval – opäť pololesklým lakom Mr. COLOR.

2. Farbenie mačiek

Figúrky dostali najprv základ lesklou bielou farbou. Všetky ostatné farby, ktoré vidíte na obrázku, boli ručne maľované. Biely základ som ponechal na miestach, kam mali ísť nálepky – oči mačiek aj drobučký motýlik s vlajkou Spojeného kráľovstva sú dekály.

8 cats in a box

Tu vidíte drobné figúrky mačiek, ako ležia na mojom prste (vrchný obrázok). Z maľbičiek na prebale modelu (obrázok dolu) som čerpal inšpiráciu, aké farby použiť na členov mačacieho palubného tímu.

8 Cats Crew

3. Fotenie diorámy

Paluba je už pripravená prijať lietadlo so všetkými palubnými mačkami… takže zábava môže začať. Poďme sa hrať! Rozhodol som sa, že nezlepím všetko dohromady, ale namiesto toho skúsim zopár rôznych kompozícii. Pri fotení som sa dobre bavil a fotkami diorám snáď pobavím aj vás.

IMG_0116_1300b

Úprimne povedané, nikdy som nefotil tak malé veci pohromade. Majte prosím na pamäti, že lietadlo, ktoré vidíte, je v mierke 1/144. Rozmery paluby sú 10 x 11 cm 😀 . Nebolo pre mňa ľahké zložiť prijateľnú kompozíciu a udržať pritom všetko ostré. Navyše mačky nechceli stáť vzpriamene – políhali si ako opité zakaždým, keď som začal dýchať – bol som príliš blízko.

Inak mimochodom – SWEET navrhuje nalepiť všetky postavičky mačiek na malé krúžky (pravdepodobne z tenkého transparentného materiálu) kvôli zlepšeniu ich stability. Tento spôsob som nepoužil z obavy, že by to mohlo na fotkách pôsobiť rušivo.

IMG_0132_1300

Tu môžete narátať všetkých 8 mačiek – na kryt motora bola pridaná jedna spiaca.

V palubnom sete môžete nájsť oba druhy klinov pod kolesá – pre Kráľovské   námorníctvo aj Námorníctvo Spojených Štátov. Americký typ vidíte hore, britský  dolu:

IMG_0134_1300

A nakoniec vtipná ilustrácia na obale od SWEET-u. Mechanička nebola súčasťou balenia 😀

Wildcat-Martlet from SWEET Box Cover Back

Do zlepenia ľudkovia!

Ak sa vám môj príspevok páčil, potešíte ma jeho zdieľaním na Facebook-uĎalšie postavené modely nájdete v kategórii Postavené modely, respektíve v angličtine v kategórii Built kits.

Stavba modelu, a text Copyright © 2015 Marcel Meres. 

This entry was posted in Postavené modely. Bookmark the permalink.

Leave a Comment / Pridať komentár