Knipel KG-12E, Tail Boom Models, 1:1

Knipel KG-12E

autor stavby Roman Čulen

Dokončil som model „knipla“ KG-12E. Použil som resinový model „hlavy“ (rukoväte) KG-13A talianskeho výrobcu Tail Boom Models – Maurizio Di Terlizzi, v mierke 1:1.

KG 13A, ako ho interpretuje Tail Boom Models – Maurizio Di Terlizzi.

Keďže KG-13A i B (Bf-109G, Fw-190 A/D…) už sú na môj vkus okukané,  tak som sa rozhodol, že si vyrobím niektorú z verzii staršieho KG-12. Ten sa používal napríklad v Bf-109 E/F, či v Bf-110. V prvopočiatkoch mal však len dve integrované spúšťové tlačítka – kanóny a guľomety. To by bolo nudné a tak som hneď od začiatku plánoval urobiť „upgradovanú“ verziu s držiakom pre tretie spúšťové tlačítko na ďalšie zbrane (podvesné kanóny, bomby…). I v originále bol držiak dorábaný dodatočne, v dielňach, opravovniach. Aj napriek unifikovanému vzoru mal určitú tvarovú i konštrukčnú variabilitu.

Na obrázku vidíte diely, ktoré som použil zo stavebnice.

Vrhol som sa do práce a s nedočkavosťou sebe vlastnou som rýchlo spracovával resinovú časť modelu.

Proces stavby resinovej časti modelu.

Keďže som chcel mať na modeli i káble, tak som vyfrézoval vnútro krytu elektrickej svorkovnice (v modeli je to v podstate len plný hranol) a vyrobil dolnú časť svorkovnice, ktorú bude cez spodný otvor krytu vidieť.

Prvotná finalizácia resinovej rukoväte.

Striekal, patinoval, lakoval, lepil, naťahal káble a tieniace „pančušky“ (opletenie). Z oceľového plechu som vystrihol, vybrúsil, vytvaroval a nechal si zvariť držiak tretieho tlačítka spúšte, nafarbil, doplnil originál tlačítko, kryciu gumu, kábel s opletom, namontoval na rukoväť a … A v tejto fáze som začal revidovať svoje nedočkavé a lenivé rozhodnutie doplniť len bočný „poľný“ držiak s tlačítkom.

Svorkovnica s káblami.

Mne sa páči Bf-110 G4 a tie používali „obohatené“ kniple KG-12E, ktoré mali ešte vyfrézovanú prednú časť rukoväte (aj v originále až dodatočne), do ktorej bolo zasadené ovládanie korekcie kurzu autopilota, na ľavej strane páčkový dvojpolohový prepínač pre toto ovládanie a na pravej strane vývod káblov z týchto elementov. Ale ako pokračovať v úpravách už skoro hotového modelu? Káble a svorkovnica boli nalepené napevno, drôtené oplety pri manipulácii šmirgľovali nafarbený resin, demontáž držiaka s treťou spúšťou by tiež ohrozila už hotový farbený povrch…

Znovu do práce! 🙂

Ale nakoniec som sa odhodlal na úpravu. Odmontoval som držiak s tlačítkom, neodmontovateľné káble obalil papierom, spodok rukoväte látkou, vrch potravinovou fóliou… a znovu Proxxonka (striedajúce sa dve Proxxonky), šmirgle, pilníky, plechy (oceľové i hliníkové), plasty, káble, farby, laky…

Vybrúsená rukoväť pre mechanizmus ovládania autopilota.

Ďalšie drobné úpravy.

Všetky doplnky som vyrábal od nuly. I páčku dvojpolohového prepínača na ľavú stranu som vybrúsil podľa originálu z kusu resinového odpadu, lebo mi bolo ľúto rozmontovať originál prepínač len kvôli páčke (celý by som ho už v tejto fáze do rukoväte nedostal).

Druhá finalizácia resinovej rukoväte.

No a keď už, tak prečo len rukoväť a nie celý knipel až po podlahu? A tak som dorobil nohu z tvarovateľného vodovodného potrubia (prezieravo som si odrezok kedysi odložil pri výmene stupačiek v našom paneláku).

Látkovú impregnovanú kryciu manžetu som zošil zo starej ľanovej plachty, no a ostatné z kúskov plechov, plastov…

Dorobené diely a časti.

A takto to dopadlo:

Autorské práva na text a fotografie © 2021 Roman Čulen.

This entry was posted in Lietadlá, Postavené modely, Slovensky, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Comment / Pridať komentár