Avia B.534 I. séria, eduard, 1:144

Avia B.534

Stavba, text a foto: Marcel Meres

1. Úvodné poznámky

Idem sa s vami podeliť o postrehy zo stavby vstupenkovej stavebnice Eduard číslo 7120, lietadla Avia B.534. Hneď podľa úvodnej fotky tohoto vreckového modelu si bystré oko čitateľa najskôr všimlo, že model je v nie celkom dokončenom stave. Je dôvodom, že tento pisateľ dačo nemá úplne domyslené, ako to spraví? Áno je, ale o tom neskôr. Najprv sa poďme pozrieť na veci, ktoré už dokončené sú a do akej miery sa podarili…

2. Stavba modelu

Za najväčšiu prednosť modelčeka z pohľadu zostavovania považujem jeho celkovú jednoduchosť a presnosť vyhotovenia súčiastok. Výsledkom je, že ho možno rýchlo a ľahko zložiť. Aj napriek tomu, že ide o dvojplošník, nemáte problém so vzperami a vrchným krídlom. Všetko prekvapivo pekne sadne, a nie je veľký problém udržať celkovú geometriu. Ja som mal túto časť stavby o niečo sťaženú, lebo model utrpel v PE vrecku úraz a obe väčšie vzpery boli približne v strede zlomené. Po ich oddelení z rámika a oprave nikdy nenadobudli úplne stopercentnú pevnosť a ani tvar, no nejako sme sa napokon pri lepení krídel spolu dohodli, nakoľko som netrval na úplne hriešne presnej geometrií. S podvozkom a výškovkami nebol v tomto smere žiaden problém. Všetky vzpery sú totiž vylisované oproti realite o niečo masívnejšie, čo je pri lepení výhoda. Na modelovú presnosť to má však opačný dopad. Takže je to výhoda aj nevýhoda zároveň. No pri vreckových mierkach ide myslím o znesiteľný kompromis.

Podložka je z HPS a z výtlačku letiska od Peewit, Betón a tráva, 1:144.

Pri stavbe som riešil dilemu, či najprv zlepím celý model a potom ho budem maskovať a farbiť, alebo či budem naopak skladať už nafarbené časti. Napokon som sa kvôli zlomeným vzperám rozhodol pre prvú cestu. Celkom vážne som bral do úvahy aj tú možnosť, že všetko nafarbím a potom sa mi to nepodarí dať dohromady. To by bola škoda farby, námahy aj času. Každopádne mi bolo jasné, že samotné farbenie bude v tejto mierke výzva. (Podrobnosti farbenia ešte spomeniem neskôr v časti 4.)

Pokiaľ ide o výplety, tie mi pri tejto veľkosti ani neprišli na um. Také veci ponechám šikovnejším a bystrozrakejším kolegom.

3. Úpravy a vylepšenia

Stavebnicu som postavil z krabičky, jedine s doplnením stúpadla pilota. To je v plániku sfarbenia namaľované, no v stavebnici nie je. Poslúžil tenučký drôtik a sekundové lepidlo. Nakoľko pri oddelovaní súčiastok skončili dve výškovkové vzpery na planéte nepárových ponožiek, musel som si ich vyrobiť z Everhreen profilov. Pôvodné vzpery som našiel až po dokončení modelu. Ak by sa vám prípadne tiež schovali, dajte vedieť – dve mám teraz navyše 😀 .

4. Farbenie, dekály a použité farby

Farbenie: Ako som už naznačil vyššie, farbenie modelu bolo pre mňa asi najväčšou výzvou. Začal som so striekaním medeného pásika na chladiči. Použil som farbu Gunze MC215 Copper. Po zaschnutí a vymaskovaní som strekol spodné plochy striebornou Gunze C8 Silver. Nadišla radosť so spomínaným maskovaním. Predovšetkým som si lámal hlavu, ako spravím tenučké čiary na spodnej strane nábežnej hrany krídel. Maskovanie mi šlo pomaly, kvôli udržaniu rovnakej šírky pásika na nábežke. Tiež som sa obával pomerne výrazne stvárneného rebrovania krídel. Mal som obavy z podfukovania farby medzi rebrami. Obe veci vyšli dobre, no koncové oblúky na krídlach a takisto obrubu výškoviek som maskovaním neriešil a odložil na neskôr.

Sfarbenie z Hradca Králové 1937, 34. stíhacia letka, Letecký pluk 4.

S vymaskovanými spodnými plochami som strekol vrchné plochy, vzpery a trup. Výrobca odporúčal odtieň Gunze C55 Khaki. Farba bola na môj vkus priveľmi žltá, preto som ju po aplikovaní a vyschnutí natónoval olejovým filtrom smerom do tmavšieho a o niečo hnedšieho odtieňa. Podľa vrchnej farby som si následne namiešal syntetiku a tenkým štetcom namaľoval koncové oblúky krídel a celú obrubu na chvostových vodorovných plochách. Šlo to prekvapivo dobre, najmä pre ten kľud, že v prípade chyby môžem syntetiku ľahko zotrieť z podkladu bez jeho poškodenia a pokus opakovať. Priznávam, túto výhodu som využil niekoľko krát 🙂 .

Tenkým štetcom som namaľoval koncové oblúky krídel a obrubu na chvostových vodorovných plochách.

Prišiel rad na vrtuľu. Chcel som, aby pôsobila dreveným dojmom, teda aby bolo vidieť vrstvenie svetlého a tmavšieho dreva. Vrtuľu dostala nástrek svetlou farbou Gunze C44 Tan a potom matným lakom, aby mi na matnom povrchu chytila hnedá pastelka. Chytila a po nakreslení čiarok som vrtuľu zalakoval lesklým lakom Gunze GX100 Seper Clear III. Nasledovalo maskovanie a striekanie kužeľa vrtule žltou Gunze C4 a potom pásov na vrtuli vrchnou kamuflážnou khaki farbou.

Farbenie som ukončil výrobou masiek, a streknutím kolies. Na disky som použil modrú Gunze C5. Malinký žltý krúžok v strede je už našťastie originál dekál zo stavebnice. Kolesá som lepil na model až po nafarbení. Na záver (po odekálovaní) dostal celý model nástrek polomatným lakom Gunze C181 Super Clear.

Návod uvádza na diskoch zelenú. Iné pramene navrhujú modrú alebo zelenú. Eduard v stavebnici 1:72 zobrazuje zelenú C6 alebo modrú C5. Použil som modrú C5.

Dekály: Pokiaľ ide o dekály, mali peknú sútlač aj farby, nepresvitali a pôsobili, ako príjemne tenké. Na môj vkus boli ale málo poddajné a ku kopírovaniu liniek v krídlach a v strede diskov kolies som ich musel dôraznejšie presviedčať. Po skúšaní rôznych zmäkčovačov zafungoval až AGAMA Hypersol.

5. Klady a zápory stavebnice (z môjho pohľadu)

Klady:

  1. Jednoduchá a dobre zostaviteľná stavebnica bez prekvapení.
  2. Masívnejšie vzpery + (viď text).
  3. Kvalitný a hladký povrch, jemné rytie a celkovo pekné detaily.
  4. Možnosť pridať výzbroj (guľomety v púzdrach na krídlach).

Zápory:

  1. Masívnejšie vzpery – (viď text).
  2. Hrubšie vylisovaný priehľadný štítok kabíny.
  3. Výfuky a trupové zbrane vylisované spolu s trupom.

Všetky vzpery sú vylisované oproti realite o niečo masívnejšie, čo je pri lepení výhoda. Na modelovú presnosť to má však opačný dopad. Takže je to výhoda aj nevýhoda zároveň.

6 Záverečné poznámky

V závere by som chcel spomenúť nevyriešenú vec, nad ktorou ešte hĺbam. Ako ste už určite uhádli, ide i výfuky a trupové zbrane. Sú vylisované spolu s polovicami trupu, takže nie je celkom jednoduché ich vymaskovať a nafarbiť. Celé je to veľmi malé a zavadzajú vám krídla atď. Ani predstava vymaľovania štetcom ma priveľmi neláka, ale asi to bude pre mňa lepšia cesta. Uvidíme. Zatiaľ som model položil na podložku a spoločne vyčkávame na inšpiráciu. Ak by som to aj náhodou zbabral, tak to našťastie už všetci neuvidíte 😀 !

Inak podložku som vyrobil zo štvorca farbeného tvrdeného polystyrénu, na ktorý som nalepil papierový výtlačok letiska od výrobcu Peewit, Betón a tráva, 1:144.

Ak sa vám článok páčil, budem rád, ak dáte Share na Facebook.

Autorské práva na model, fotografie a texty © 2021 Marcel Meres.

This entry was posted in Lietadlá, Postavené modely, Slovensky, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Comment / Pridať komentár