Rekonštrukcia francúzskeho výškomeru

icon
autor rekonštrukcie Roman Čulen
text Roman Čulen, úvod Marcel Meres

francúzsky výškomer po rekonštrukcii

Tento príspevok nie je o reštaurovaní palubnej dosky z lietadla, ako v predošlých príspevkoch zaradených do tejto kategórie, ale leteckých prístrojov sa týka. Ide totiž o francúzsky náramkový letecký výškomer z obdobia prvej svetovej vojny. Tu ho vidíte už v podobe po rekonštrukcii (obrázok hore), pôvodne však takto dobre zďaleka nevyzeral.

Rekonštrukciu robil môj kamarát Roman pre nášho spoločného kamaráta Petra. Obaja sú veľkí nadšenci leteckej techniky a aviatiky vôbec. Prečítajte si, ako postupoval: Petrovi na chate v nevhodnom prostredí “zostarol” už i tak dosť starý výškomer a poznajúc moje zameranie, nadhodil otázku, či by sa s tým niečo dalo… jasné, že som neodolal. Výškomer mal premalovaný ciferník, mal “odhnitú” ručičku a nemal sklo. Koža bola napodiv v celkom dobrom stave.

francúzsky výškomer v pôvodnom stave pred rekonštrukciou

Výškomer v pôvodnom stave (obrázok hore), zväčšený detail (obrázok dolu).

francúzsky výškomer v pôvodnom stave pred rekonštrukciou, detailnak

Po rozobratí a chemickom odstránení farby z ciferníkov som zo zahĺbených nápisov zistil, že ide pravdepodobne o tzv. jemný (pristávací) výškomer (len do 1200 m) parížskej fy. Jules Richard.

francúzsky výškomer, fáza čistenia prístroja

Nepodarilo sa mi zohnať údaje a obrázky tohto konkrétneho výškomeru z ich produkcie, ale našiel som iné typy ich výškomerov zo začiatku 20-teho storočia a tak som podľa nich a dobových zvyklostí nafarbil cíferníky tohto kúska.

francúzsky výškomer, fáza odfarbenia ciferníka

Ciferníky po chemickom odstránení pôvodnej farby (vrchný obrázok) a po opätovnom nafarbení (spodný obrázok).

francúzsky výškomer, fáza farbenia ciferníka

Mal som torzo stredu ručičky a majiteľ si ešte spomenul, že ručička bola jednoduchá, rovná a mala “protizávažie” v tvare polmesiaca. Keďže na prístrojoch tej doby sa ručičky tohto tvaru vyskytovali, vyrobil som takúto ručičku podľa popisu majiteľa a obrázkov iných prístrojov.

francúzsky výškomer po obnove

Potom som ešte prečistil, naolejoval a rozhýbal mechanizmus, poskladal celok, kožu jemne oživil silikónovým olejom a vrátil usmiatemu majiteľovi. Do skla som sa nepúšťal – nad spôsobom, ako to zaskliť ešte uvažujeme.

francúzsky výškomer po obnove

Osobne verím, že myšlienka zasklenia výškomeru bude dostatočne silnou výzvou – a že sa aj tohoto dokončovacieho kroku dočkáme. Roman vďaka za všetky informácie a pekné fotky!

Autorské práva na text a fotografie © 2013 Roman Čulen.

This entry was posted in Rekonštrukcie, Slovensky, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Comment / Pridať komentár