R.A.F. “Spade Grip” knipel, Tail Boom Models, 1:1

icon
R.A.F “Spade Grip” knipel

autor stavby Roman Čulen

Spade grip, Hurricane, model R. Čulen, titulný obrázok

Dokončil som resinový model britského knipla typu “Spade Grip” (rukoväť rýľa), ktorý sa počas Druhej svetovej vojny montoval ako unifikovaný typ do britských lietadiel Hurricane, Spitfire, Typhoon, Tempest, Skua, Battle, Fulmar, Swordfish, Lysander a ďalších… Ja som ho dokončil do podoby pre H. Hurricane (Mk. I a skorších Mk. II). Je to model v mierke 1/1, od talianskeho výrobcu Tail Boom Models – Maurizio Di Terlizzi.

Model som postavil v podstate podľa návodu, len s drobnými úpravami: Kvôli pevnosti, kompaktnosti i autentičnosti som niektoré skrutky, podložky nahradil skutočnými kovovými. Pridaná je tiež spodná časť knipla (zelená) až po výkyvný kĺb, ktorú som vyrobil z dreva, preglejky, novinového papiera s tapetovým lepidlom, z vrstiev farieb a lakov. Rovnako som pridal mosadzné rúrky a gumené hadičky na pneumatické ovládanie zbraní.

Na fotografiách hore vidíte dokončený a napatinovaný model.

Celok som farbil a patinoval podľa dostupných materiálov. Ako som už spomínal v príspevku k stavbe zameriavača Revi, keďže ide o model v mierke 1/1, tak aj farby musia mať hrúbku, štruktúru a vytvárať dojem „hmoty“. V takýchto prípadoch potom v podstate nepoužívam jemné modelárske farby (tie už len na dopatinovanie), ale bežné dupli-colorové spraye a akrylátové náterové hmoty (pohodlná jednoduchá práca, miešanie odtieňov farieb). Celky „vytvrdzujem“ matnými a lesklými dupli-color lakmi.

Autorské práva na text a fotografie © 2016 Roman Čulen.

This entry was posted in Lietadlá, Postavené modely. Bookmark the permalink.

Leave a Comment / Pridať komentár