Cessna O-1 (L-19) Bird Dog, Model USA, 1/48

icon
O-1 Bird Dog

Stavba, text a foto: Marcel Meres

Cessna O-1E Bird Dog, starboard

Cessna O-1E Bird Dog, port, front

1. Úvodné poznámky

Vždy som chcel postviť model jedeného z najznámejších pozorovacích lietadiel, lietajúcich počas konfliktu vo Vietname, Cessny O-1 Bird Dog. Dodnes je len jeden model Bird Dog v mierke 1/48. Áno, je to ten starý, vydaný ešte v roku 1988 firmou Model USA, ako ich prvý a zároveň jediný model. Jeden som zohnal a skúsil ho postaviť tak, ako bojoval u USAF počas vojny v Name. Bol som si istý, že musí niesť podkrídlové raketnice, používané predsunutými leteckými navádzačmi (Forward Air Controllers alebo skrátene FAC) na označovanie nepriateľských sí.

Cessna O-1E Bird Dog, starboard, door

2. Stavba

Je to pekná a pomerne jednoducho zostaviteľná stavebnica, preto som ju postavil prevažne tak, ako bola v krabičke. Doplnil som ale zopár vlastných vylepšení a použil som aj niektoré diely z leptu eduard číslo 48-040.

Cessna O-1E Bird Dog, port

3. Vylepšenia stavebnice

A) Vonkajšie detaily

  1. Doplnil som rámovanie kabínky, vyrobené z tenkej kovovej fólie. Jednotlivé pásiky som “onitoval” zvnútra ihlou a až potom nalepil, čím som dosiahol efekt “pozitívneho nitovania”.
  2. Originálne raketnice som nahradil hliníkovými trubičkami.
  3. Pôvodné podkrídlové závesníky som nahradil leptami eduard.
  4. Zadný podvozok dostal lankový mechanizmus zatáčania.
  5. Na nohy hlavného podvozka som doplnil brzdové hadičky.
  6. Konce výfukových potrubí som spravil z hrubých injekčných ihiel a tenkej fólie.
  7. Doplnil som drôtené rádiové antény.
  8. Vonkajšie plochy som onitoval ozubeným kolieskom.
  9. Doplnil som kľučky dverí.
  10. Pozičné svetlá som spravil z 5-minútového epoxy.

Cessna O-1E Bird Dog, front

B) Detaily kokpitu
Kokpit ostal pôvodný, doplnený o leptané prístrojové panely a domácky vyrobené upínacie pásy. Pôvodné tenučké plastové tyčky, znázorňujúce trubkové výstuhy vo vnútri kokpitu, som nahradil injekčnými ihlami. Doplnil som aj niečo kabeláže.

Cessna O-1E Bird Dog, starboard, closer

Cessna O-1E Bird Dog, door, close up

4. Použité farby a kamufláž

Model USA ponúka tieto markingy:

  • VNAF O-1E, 51-14981, 124th OS, letecká základňa Bien Hoa, S. Viet-Nam, 1975 – so žltočiernou šachovnicou v zadnej časti trupu.
  • USAF O-1E, 57-6268, 19th TASS, letecká základňa Bien Hoa, S. Viet-Nam, 1966 – známa kamufláž s papuľou na kryte motora a dlhým jazykom.
  • JASDF L-19, 11051, 1st OS, Tachikawa, Japonsko, 1980

Cessna O-1E Bird Dog, port

Žiadna z ponúkaných kamufláží nebola mojou šálkou kávy. Pre môj Bird Dog som chcel marking USAF, ale bez papule – niečo, čo nebolo v balení. V tomto štádiu mi pomohlo Googlenie: Našiel som pekné fotky stroja USAF s číslom 62602, letiaceho nad džungľou Nam-u. Čísla som nakreslil ako vektorové krivky na PC a poslal do štúdia, aby mi podľa nich vyrezali masky zo samolepiacej fólie. Pomocou nich som čísla vymaskoval a nastriekal. Písmená USAF som robil rovnakým spôsobom… ale vráťme sa na chvíľu ešte späť k postupu farbenia.

Cessna O-1E Bird Dog, wing

Začal som základným a zjednocujúcim nástrekom Mr. Surfacer 1000. Následne som použil pre-shading matnou čiernou Model Master-kou, ktorú som striekal pozdĺž liniek paneláže. Ako kamufážnu farbu som potom strekol Model Master-ku Aircraft Gray. Všetko písmo aj panel proti oslneniu som striekal čiernou. Aby som napodobil olietanie povrchu, celý model som následne veľmi jemne za mokra prebrúsil. Použil som brúsny papier so zrnom 2000. Ako podklad pod dekály som použil nástrek lesklým lakom Purlet, do ktorého som primiešal malé množstvo detergentu.

Cessna O-1E Bird Dog, front, topPoužil som podomácky vyrobený wash, zmiešaním olejových farieb Siena pálená (hnedá) a Paynova šeď (tmavosivá).

5. Dekály

V modeli boli veľmi pekné dekály – vytlačené v USA výrobcom Microscale – s perfektnou sútlačou a takmer neviditeľným filmom. Použil som z nich národné insígnie a popisky, počas aplikácie ošetrené prípravkami Mr. Mark Setter & Mr. Mark Softer. Odekálovaný model som opäť strekol lakom Purlet a nechal cez noc vyschnúť.

Cessna O-1E Bird Dog, starboard

6. Olietanie a patina

Použil som podomácky vyrobený wash, zmiešaním olejových farieb Siena pálená (hnedá) a Paynova šeď (tmavosivá). Wash som aplikoval nerovnomerne a len vo veľmi malých množstvách. Na spodné časti trupu som nastriekal matnú hnedú farbu  HUMBROL, čím som sa snažil napodobiť stopy po výfukových plynoch.

Doplnil som aj trocha “prachu z letiska”. Použil som naň pigment Light Rust od výrobcu CMK, nanášaný nasucho štetcom. Na všetky tmavé plochy som použil drybrush matnou svetlosivou farbou. Zhodný drybrush som použil aj na detaily kokpitu, samozrejme na začiatku, ešte pred zlepením polovíc trupu. Ako vrchný finiš som na celý model strekol matný lak Mr. Color Flat Super Clear.

Cessna O-1E Bird Dog, wing, close upVšetko čierne písmo som vymaskoval a nastriekal. Aby som napodobil olietanie a zvýraznil nitovanie povrchu, celý model som veľmi jemne za mokra prebrúsil.

7. Klady a zápory stavebnice (z môjho pohľadu)

Klady:

  1. Pomerne veľmi pekné celkové detaily, ak uvážime dobu, v ktorej stavebnica vznikla a technologické možnosti osemdesiatych rokov.
  2. Zrozumiteľný návod + celková jednoduchoť stavby.
  3. Kvalitné dekály tlačené v Microscale.
  4. Pekný motor Continental, takže máte možnosť model po úprave postaviť s otvoreným krytom motora. Bolo by treba samozrejme pridať nejaké detaily.

Zápory:

  1. Niektoré choroby malosériových modelov, ako sú nepresnosti pri spasovávaní častí a nejaké otrepy. Čiže v porovnaní so súčasnými priemernými stavebnicami viac skladania na sucho, tmelenia aj brúsenia.
  2. Priehľadné časti sú pomerne hrubšie a nie celkom presne tvarované. Rozhodne odporúčam, ak je to možné, vyrobiť si vlastné vakuové číre diely. Takto vyriešite aj problémy s  nepresnosťami v spasovaní čelného skla s trupom a krídlom. Zadné okno a kryt pristávacieho reflektora je rovnaká story.

Cessna O-1E Bird Dog, windscreen

8. Očakávania

Tento kultový pozorovací eroplán bol dlhší čas výrobcami modelov akosi ignorovaný – obzvlášť tými, ktorí robia väčšie mierky. Bol som preto veľmi rád, keď som uvidel novú Cessnu Bird Dog v mierke 1/32 od výrobcu RODEN! Veľmi dúfam, že by sa mohla objaviť aj úplne nová stavebnica Bird Dog vo štvrťke…

9. Poznámky na záver

Ak potrebujete ďalšie info tákajúce sa stavebnice (prípadne lietania so skutočným lietadlom Cessna Bird Dog), prečítajte si napríklad recenziu pána Michaela Benolkina a jeho Prvý pohľad na stránkach Cybermodeler.

Ak potrebujete na Cessnu Bird Dog podkladové materiáy, navštívte moje staršie články tu a tu. Dúfam, že sa Vám budú páčiť 😀 .

10. Moje poďakovanie

V závere by som rád poďakoval kamarátovi Mirovi M., ktorý mi kupoval u nás nedostupné farby Model Master Aircraft Gray v Bruseli.

Ak sa vám tento príspevok páčil, budem veľmi rád, ak ho budete zdieľať cez  Facebook.

Ďalšie postavené modely nájdete v kategórii Postavené modely, respektíve v angličtine v kategórii Built kits.

Model, obrázky a text Copyright © 2017 Marcel Meres.

This entry was posted in Lietadlá, Postavené modely, Slovensky, Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Cessna O-1 (L-19) Bird Dog, Model USA, 1/48

  1. Peter Lužák says:

    Veľmi pekné!Za mňa 1!

Leave a Comment / Pridať komentár