Osvetlenie do vitrínky jednoducho a lacno

icon

Premýšľali ste niekedy o osvetlení do vitrínky na modely? V tomto krátkom článku nájdete zopár tipov, ako si môžete jednoducho a lacno zhotoviť osvetlenie pomocou úsporných a dnes bežne predávaných LED svietidiel.

Osvetlena_vitrina_800

1. Komponenty

LED svietidiel a pásov je v ponuke veľa, ja som použil 12 V kútové svietidlá Gleco. Majú dĺžku 50 cm, kovové telo (hliníkový L profil) a oblú priesvitnú plochu rozptylujúcu svetlo, ktorá je v ponuke z mliečneho bieleho alebo z číreho plastu. Vybral som si biely plast, aby som nevidel diódy a tiež kvôli rovnomernejšiemu rozptylu svetla z diód. V balení boli 2 ks.

Lampy_GlecoNa koncoch svietidiel sú plastové záslepky s otvormi pre kábliky.

Na koncoch svietidiel sú plastové záslepky s otvormi pre kábliky, ktoré sú napájkované k obom koncom LED pásov. Podľa druhu LED pásov si môžete vybrať farbu/teplotu emitovaného svetla: teplé biele / 3000-3500 K, biele (neutrálne) / 6000-6500 K a studené biele / 7000-7500 K. Ja som si zvolil neutrálne biele, aby svetlo čo najmenej ovplyvnilo sfarbenie vystavených modelov.

Lampy_farby

Podľa druhu LED pásov si môžete vybrať farbu emitovaného svetla: teplé biele, biele (neutrálne)  a studené biele svetlo.

Svietidlá som montoval do ľavého vrchného kúta. Výrobca dodáva k svietidlám kovové upevňovacie uholníčky, ktoré pomocou skrutky upevníte k stene nábytku. Vodiče (kábliky) som vyviedol otvorom, ktorý som vyvŕtal do zadnej steny vitríny. Otvory v nábytku som vŕtal oproti otvorom v záslepke svietidla, takže kábliky ani otvory nevidno (sú zakryté telom svietidla).

Lampy_upevnenie

Výrobca dodáva k svietidlám kovové upevňovacie uholníčky, ktoré pomocou skrutky upevníte k stene nábytku.

Poznámka
Na fotke výrobcu sú upevňovacie uholníčky plastové, no v balení boli kovové – pružné a trvácne.

Na napájanie svietidiel budete potrebovať zdroj jednosmerného prúdu. Jeho výkon si nadimenzujete podľa celkového príkonu svietidiel, ktoré chcete inštalovať. Ja som napríklad použil štyri svietidlá s príkonom 8W, čiže spolu 32W. Zdroj môže mať vyšší maximálny výkon ako súčet príkonov vašich svietidiel. No nemal by mať nižší výkon. Zároveň treba dať pozor, aby bol zdroj aj LED pásy na to isté napätie, bežne bývajú na 12 V alebo 24 V. Ja som použil 12 V svietidlá aj zdroj.

Zdroj_Gleco

Na napájanie svietidiel budete potrebovať zdroj. Jeho výkon si nadimenzujete podľa calkového počtu svietidiel, ktoré chcete inštalovať.

Ak by ste chceli meniť intenzitu svetla v svietidlách, je možné medzi zdroj a svietidlá jednoduchým spôsobom zaradiť LED ovládač/stmievač, napríklad s diaľkovým (bezdrôtovým) ovládaním. Intenzitu svetla potom môžete navoliť v troch prednastavených hodnotách: 100%, 50%, 25%, alebo si navolíte svoje vlastné hodnoty. Dá sa nastaviť aj blikanie, kolísanie atď, čo si však vo vitríne s modelmi neviem celkom predstaviť 😀 .

Upozornenie
Ak plánujete nechávať vitrínu dlhší čas osvetlenú, pamätajte na to, že svietidlá hrejú a postupne budú prehrievať vzduch vo vitríne a tiež modely v nej. Pri dlhodobejšom osvetlení preto radšej znížte intenzitu osvetlenia.

Vľavo hore vidíte diaľkové ovládanie, vedľa je vlastné LED ovládacie/stmievacie zariadenie  pre 12 V jednofarebné LED pásy.

Upozornenie
Pri kúpe zariadenia treba dať pozor, aby súhlasil typ LED pásov, pre ktoré je určené. Moje svietidlá mali napríklad zabudované LED pásy typu 5730. Taktiež zbytočne nekupujte drahšie ovládanie na farebné LED pásy, ak máte vo svietidle jednofarebné LED pásy.

2. Montáž

Teraz niečo o pospájaní jednotlivých komponentov. Zdroj jednosmerného prúdu pripojíte na ovládacie/stmievacie zariadenie pomocou normalizovaných konektorov – samca zo zdroja do samice stmievača.

Potom budete potrebovať konektor, ktorý je prechodom na káblové vodiče. Vyzerá takto:

Konektor_samica

Pri montáži dávajte pozor na polaritu. Je vyznačená na tele konektora.

Na jednom konci konektora je samica, do ktorej pripojíte samca zo stmievača. Do svoriek na opačnom konci upevníte káblové vodiče. Na ich upevnenie budete potrebovať malý krížový skrutkovač. Pri montáži dávajte pozor na polaritu. V svietidlách, ktoré som používal, je červený vodič pripojený na (+) svorku LED pásu a čierny vodič na (-) svorku.

Lampy_polarita

V svietidlách je červený vodič pripojený na (+) svorku a čierny vodič na (-) svorku.

Konektor_zapojenie

Na jednom konci konektora je samica, do ktorej pripojíte samca zo stmievača. Do svoriek na opačnom konci upevníte káblové vodiče.

Ak pripájate viac ako jedno svietidlo, budete kábliky ďalej spájať. Nemusíte ich pájkovať, mne sa osvedčili rýchloupínacie konektory:

Svorky

Tlakom prsta uvoľníte medzeru v kovovej svorke pre vodič, ten zasuniete dnu a po uvoľnení prsta ostáva vodič pevne pripojený. Ak sú vodiče dostatočne tenké, ako napríklad v prípade káblikov pre 12 V svietidá, môžete do jednej svorky zacviknúť viac ako jeden vodič. Túto vlastnosť spolu s rýchlosťou montáže pri zapájaní veľmi oceníte!

Tlakom prsta uvoľníte medzeru v kovovej svorke pre vodič, ten zasuniete dnu a po uvoľnení prsta ostáva vodič pevne pripojený.

Konektory majú v strede dutý valček, ktorý vám poslúži na upevnenie konektorov o zadnú stenu vitrínky. Môžete použiť skrutky alebo klinčeky s malou hlavičkou. Ja som použil klinčeky a zatĺkol som ich len toľko, aby konektory bolo možné otáčať. Zjednodušilo mi to manipuláciu pri zasúvaní káblikov.

3. Schéma zapojenia

Pripájam ešte spôsob použitého zapojenia. Zároveň poprosím všetkých elektrikárov o odpustenie hriechov spojených s nesprávnym kreslením el. značiek 😀 aj s nepersnosťami v terminológii a podobne. Ďakujem.

Schema

Netvrdím, že sa to nedalo zapojiť inak, ale takto to funguje.

Upozornenie
Pri upevňovaní konektorov o zadnú stenu vitríny dávajte pozor, aby ste klincovali do hrubej steny a nie cez tenkú zadnú stenu.

4. Záver

Verím, že ak si nainštalujete do vitrínky akékoľvek osvetlenie, spraví vám to aspoň takú radosť, ako mne – najmä večer a počas tmavých zimných dní. Snáď som vás svojim článkom inšpiroval.

Ak sa vám tento príspevok páčil, budem veľmi rád, ak ho budete zdieľať cez Facebook.

Text Copyright © 2017 Marcel Meres.

This entry was posted in Tipy triky a nápady. Bookmark the permalink.

2 Responses to Osvetlenie do vitrínky jednoducho a lacno

  1. Dadka says:

    Napíš niekedy článok aj o tých tesneniach medzi sklami.

Leave a Comment / Pridať komentár