Poznámky k striekacej pištoli Tagore TG-180

icon
Tagore TG-180

Text a foto: Marcel Meres

Tagore TG-180A_1500

1. Úvodné poznámky

Najprv zopár slov o tom, ako som sa dostal k tomu, že testujem pištoľku. Všetko začalo pri pivnej debate s kamarátmi modelármi. Dozvedel som sa, že sú na našom trhu dostupné striekacie pištole Tagore za veľmi výhodné ceny a v relatívne dobrej kvalite. Moja prirodzená zvedavosť viedla najprv k prezeraniu katalógu výrobkov Tagore a neskôr k hľadaniu predajcov. Prvotnou myšlienkou bolo dokúpiť si strekaciu pištoľ, ktorou by som striekal napríklad len základ Surfacerom, prípadne väčšie plochy a podobne. Poctivo priznávam, že som sa na tieto výrobky pozeral s miernymi predsudkami. Všetko sa ale vyvinulo celkom inak. Keď som si prešiel výrobný program Tagore, našiel som v ňom prepracovane pôsobiace dvojčinné pištole – s ktorými je možné používať rôzne trysky, od 0,2 mm. To ma zaujalo. Chcel som vyskúšať najpredávanejší, resp. najobľúbenejší model a zároveň taký, aby naň boli súčiastky dobre dostupné aj u našich domácich predajcov. Tak som dospel k modelu TG-180.

Tagore TG-180A_1_1500

Objednal som si model TG-180 s tryskou 0,2 mm (podľa priloženého návodu 0,25mm, čo je ale preklep, ako som sa dozvedel neskôr) a s jemným regulátorom tlaku vzduchu – nachádza sa na spodku prednej časti tela pištole. 

2. Prvé skúsenosti po otvorení balenia

Striekacia pištoľ je dvojčinná a ako som zistil, s príjemne jemným chodom ovládacej páčky aj ihly. V zadnej časti je pomocou skrutky jemne nastaviteľný doraz ihly, ktorý som si ja osobne pri striekaní odvykol používať. Pištoľka má dostatočne veľkú nádobku, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou tela pištole. Nádobka má krytku proti vyliatiu farby, v nádobke dobre sedí, nevypadáva. Výrobca uvádza objem nádobky 9cc, čo je 9 ml (cc je skratka cubic cm, teda cm³, čo je ml). Mne sa do nej podarilo naliať 8 ml po okraj 😀 .

Tagore TG-180A_kryt_hrotu_ihly_1500

Ochranný kryt (hrotu) ihly – alebo ak chcete difuzér – je lúčovite narezaný.

Ak sa rozhodnete pištoľ prečisťovať “prebublávaním”, členitý difuzér upcháte s obtiažami, preto ho radšej vyskrutkujte. Následne môžete prstom alebo papierovou vreckovkou upchať otvor v kryte trysky a pištoľ potom vzduchom “prebublať”. A ešte jedna vec: pred odskrutkovaním difuzéra sa uistite, že ovládaciu páčku (a teda aj ihlu) ťaháte naplno vzad. V opačnom prípade by hrot ihly vytŕčal z krytu trysky a mohol by skončiť vo Vašom prste.

Tagore TG-180A_v_krabicke_1500Balenie pištole považujem za praktické. Je uložená v mäkkom penovom materiáli, z ktorého sa ľahko vyberá a po zatvorení krabičky je dostatočne chránená bez možnosti pohybu.

Tagore TG-180A_obsah_balenia_1500

V balení nájdete aj kľúčik slúžiaci na výmenu trysky (ktorá je na závit) a pridaný konektor na hadičku pre prípad, že užívateľ nemá tlakovú hadičku s normovaným ukončením.

Tagore TG-180A_ovladacia_packa

Chod ovládacej páčky aj ihly je plynulý, bez nadmerného odporu pružiny. Páčka je šikovne vytvarovaná, aby neotlačila prst, navyše s protišmykovými zúbkami. Ovládanie je nezávisle dvojčinné, teda pohybom (páčky) nadol pridávate vzduch a pohybom vzad pridávate farbu.

Navod_1500

Výrobca do balenia priložil aj krátky návod s ilustrovaným rezom poskladanej pištole a nákres rozobratého výrobku s číslovaným popisom všetkých súčiastok.

Tagore TG-180A_suciastky_1500

Čiastočne rozobratá pištoľ – pre porovnanie jej konštrukcie s konkurenčnými výrobkami, ktorými sa možno inšpirovali 😀 .

3. Rozoberanie & skladanie

Nedalo mi a pištolku som najprv skúsil rozobrať a následne hneď zložiť. Chcel som si utvoriť obraz o spôsobe vypracovania jednotlivých súčiastok, prípadne ich porovnať s niečím čo už poznám a používam. Bol som príjemne prekvapený, výrobok vyzerá poctivo a jemne spracovaný – pri skladaní neboli žiadne prekvapenia, všetko pekne sedelo. Zaujímavá bude samozrejme celková trvácnosť, najmä pohyblivých častí, ale to zistím až pri dlhodobejšom používaní. Najviac vždy “trpí” tvar hrotu ihly a vnútro trysky. Dobrou správou je, že náhradné diely sú aj u nás dostupné za prekvapivo nízke ceny! Googlil som náhradné tesnenia, našiel som ich v praktickej sade. Ak by ste chceli prejsť povedzme na trysku 0,3 mm, nezabudnite  si k nej dokúpiť tiež prislúchajúci kryt trysky a ihlu.

Tagore TG-180A_vodic_ovladacej_packy_1500

Na obrázku je esovitá súčiastka nazvaná v návode Vodič ovládacej páčky (na výkrese  číslo 11). Keď budete rozoberať pištolku a opätovne skladať, tak na obrázku hore a aj v reze v návode je vidno jej správny smer vzhľadom na ihlu.

Poznámka
Pri vkladaní dielu (vodiča ovládacej páčky) späť do pištolky sa uistite, že nemáte koberec s dlhým vlasom alebo veľa iných drobných vecí na pracovnej ploche 😀 .

4. Striekanie

Všetko som zas poskladal, nariedil som si farbu na ktorú som zvyknutý ( Gunze C ) a skúsil som najprv čiary a krivky rôznych hrúbok. Tu prišlo prvé prekvapenie a naozaj veľmi príjemné prekvapenie, kvôli ktorému píšem túto recenziu. S pištolkou som dokázal spraviť príjemne veľký rozsah v hrúbkach čiar, viď obrázok nižšie. Menil som predovšetkým vzdialenosť trysky od papiera. S tou istou tryskou som striekal pri veľmi jemných zmenách tlaku (pomocou regulátora na pištoli) a s demontovaným difuzérom (krytom ihly, na výkrese číslo 1). Podobne dobre to šlo aj s hadíkmi a slimákmi, až bolo ťažké so striekaním prestať 😀 . Bol som spokojný aj s bodovými (kruhovými) stopami. Mali pekne rovnomerne kruhový tvar, čiže tryska je zjavne presne v strede otvoru v kryte trysky, všetko má potrebnú geometriu pre jemné striekanie – nevyskytli sa žiadne bočné fŕkance, lúče a podobne.

Krivky_1000

Keď na obrázok kliknete, mali by ste vidieť striekané stopy približne 1:1, mierka pri ľavom okraji má 20 cm.

Poznámka
Farebné stopy, najmä tie hrubšie, sa na obrázkoch javia mierne “vytrhané”. Je to spôsobené tým, že kancelársky papier nebol na skenoch ideálne biely – preto som na obrázkoch zvyšoval kontrast až na bielu. Tak vznikli mierne straty vo farebných prechodoch sivej škály. V skutočnosti mali stopy ideálne hladké, plynulé prechody až do bielej.

Ciary_1000

Keď na obrázok kliknete, myli by ste vidieť striekané stopy približne 1:1, mierka pri ľavom okraji má 18 cm.

Po striekaní na papier som vyskúšal striekanie na plastik, s rovnako uspokojivým výsledkom. Bol som spokojný aj so striekaním väčšej plochy. Keďže staviam stvebnice všetkých mierok, zamyslel som sa nad využiteľnosťou pre jednotlivé mierky. Podľa prvotnej skúsenosti by som odhadol vhodnosť testovanej trysky 0,2 mm pre mierky 1:144 a stredne veľké modely 1:72 a 1:48. Pre väčšie modely a hlavne na väčšie jednofarebné plochy + surfacer a laky by som skúsil trysku 0,3 mm.

Tagore TG-180A_Vnutro_nadobky_1500

Nádobka na farbu je z vnútornej strany mierne drsnejšia (vrúbkovaná).

5. Čistenie

Po striekaní som pištoľ prepláchol nitrocelulózovým riedidlom, rozobral, utrel ihlu od zbytkov farby a všetko opäť zložil. Mal som obavu so zanášaním vnútra nádobky na farbu, nakoľko je v porovnaní s tým, na čo som zvyknutý, mierne drsnejšia (vrúbkovaná) – viď obrázok. Farba sa na povrchu nadmerne nezachytávala, tak snáď to nebude robiť ani pri dlhodobejšom používaní, resp. s inými farbami, ako sú C-éčkové.

Tagore TG-180A_2_1500

6. Záver

Striekacia pištoľ Tagore TG-180 ma celkovo veľmi príjemne prekvapila. Jednak svojim jemným spracovaním, ale najmä “user friendly” vyhotovením. Keď navyše zvážim širokú škálu možností striekaných (hrúbok) čiar s tou istou pištoľou (v ktorej som nemenil hrúbku trysky) a jej veľmi priaznivú cenu, môžem ju každému pokojne odporučiť.

Tagore TG-180A_v_pene_1500

7. Technické charakteristiky udávané výrobcom

Typ pištole: dvojčinná s gravitačním plnením
Celková dĺžka tela pištole: 160 mm
Tryska: skrutkovacia mosazná, možný priemer 0,2 mm resp. 0,3 mm
Nádobka: integrovaný typ, s krytkou, objem 9 ml (skutočný nameraný objem 8 ml)
Pracovný tlak: 15 – 50 psi (1,03 – 3,45 bar)
Tesnenia: teflonové (odolávajúce rozpúšťadlám)
Závit pre pripojenie vzduchu:  G1/8″ (normovaný trubkový závit 1/8 palca)
Ostatné: nastaviteľný doraz ihly, jemné doladenie tlaku

Údaj o hmotnosti som nenašiel, preto som pištoľ odvážil. Mala 108 g.

8. Dovoľte mi ešte poďakovať

Chcel by som sa touto cestou poďakovať Otovi Stahlovi za PDF katalóg fy. Tagore. Ak by ste potrebovali, môžem preposlať.

9. Post Scriptum

Pištoľka sa veľmi rýchlo a plynule zaradila do môjho domáceho “arzenálu” náradia. Po krátkom čase som si zaobstaral ešte jednu Tagorku, tentoraz model TG-185B. Ide o takmer dvojičku, líšia sa len veľkosťou nádobky. TG-185B má menšiu nádobku s objemom 2 ml, ktorá je bez krytky. Je zjavne určená na farbenie menších projektov, kde vidím takéto riešenie nádobky praktickejšie. Pištoľku spolu s cennými radami mi dodal veľmi ochotný slovenský predajca Airbrushshop.sk.

Ak sa vám tento príspevok páčil, budem veľmi rád, ak ho budete zdieľať cez  Facebook.

Obrázky a text Copyright © 2016 Marcel Meres.

This entry was posted in Slovensky, Tipy triky a nápady, Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Poznámky k striekacej pištoli Tagore TG-180

  1. Naviatik says:

    Ano, vypadâ to jako moje MIOL, což je klon Fengda, i zde vidím potenciální problém s krytem trysky, na který se mi průběhu barvení zachytává barva, takže vřele doporučuju to raději sundat, nebo vyzkoušet, zda to vydrží v provozu víc jak pět minut bez vytvoření kapky.
    Jinak i já jsem s tímto typem pistole spokojen, k úplné dokonalosti mi chybí jen teflonové těsnění, ale to se dá v klidu přežít.

    • Marcel Meres says:

      JJ – postupne som si zvykol striekať s odskrutkovaným difuzérom, lebo sa mi nechce zakaždým ho čistiť z vnútornej strany. Len musím dávať väčší pozor na hrot ihly 😀 Ale dá sa to.

  2. Pingback: Poznámky k striekacej pištoli Tagore TG-135 | Model Talking

Leave a Comment / Pridať komentár