Poznámky k striekacej pištoli Tagore TG-135

icon
Tagore TG-135

Text a foto: Marcel Meres

Tagore_TG-135_1_1500

1. Úvodné poznámky

Dostala sa mi do rúk striekacia pištoľ Tagore 135, ktorú som chcel vyskúšať a zistiť, či by bola pre mňa vhodná. Na prvý pohľad ma zaujala svojou kompaktnosťou aj celkovou jednoduchosťou a čistotou konštrukcie. Hneď v úvode sa priznám, že som sa nedokázal ubrániť porovnávaniu s dvoma modelmi od rovnakého výrobcu, ktoré už doma nejaký čas používam a o ktorých som v minulosti písal: Tagore TG-180 (resp. TG-185B). Viem, poviete si, že porovnávať 130-kový a 180-kový výrobný rad asi nebude celkom spravodlivé. No ukázalo sa, že pištoľky súťažili prekvapivo vyrovnane a žiadna z nich sa “neurazila” 😀 .

Tagore_TG-135_3_1500

2. Prvé skúsenosti

Ako som písal už v úvode, pištoľka je kompaktnej konštrukcie, celkovo je kratšia, ako jej  dve 180-kové kamarátky. Pištoľ nemá regulátor tlaku vzduchu ani nastaviteľný doraz ihly, čo spolu s menšími rozmermi šetrí celkovú hmotnosť. Nedalo mi, vybral som digitálnu váhu a pištoľky odvážil. Tagore 135 mala 71g, kým Tagore 185B mala 92g. Skúsil som ešte odvážiť aj Tagore 180, mala 108g – má väčšiu nádobku s krytkou. Rozdiely v hmotnosti aj v celkovej dĺžke nie sú zanedbateľné. Verím, že modelári s menšou rukou a predovšetkým dievčatá modelárky by si obľúbili skôr takýto ľahší a menší model.

Tagore_TG-135_11_1500Balenie pištole považujem za praktické. Je uložená v mäkkom penovom materiáli, z ktorého sa ľahko vyberá a po zatvorení krabičky je dostatočne chránená bez možnosti pohybu.

TG-135_polorozobrata_1000

Na vrchnom obrázku vidíte čiastočne rozobratú pištoľku. V balení nájdete aj kľúčik slúžiaci na výmenu trysky (ktorá je na závit) a pridaný konektor na hadičku pre prípad, že užívateľ nemá tlakovú hadičku s normovaným ukončením.

Poznámka
Pribalená je aj plastová pipetka s ryskami s číslovaním 0,5, 1 a 1,5. Ak mali tvorcovia na mysli mililitre, tak striekačka s pipetkou nesúhlasila.

3. Konštrukcia

Striekacia pištoľ je dvojčinná s príjemne jemným chodom ovládacej páčky aj ihly. Rukoväť pištole (v plániku súčiastka č. 16) je poznateľne ľahšia (v porovnaní so 180-kovým radom). Rukoväť Tagore 135 nepotrebuje vytvárať protiváhu prednej časti tela, lebo táto je kratšia a zároveň ľahšia a s úspornou nádobkou bližšie k ovládacej páčke. Kužeľovito tvarovaná rukováť je príjemne hladká a o bok ukazováka sa Vám opiera veľmi šmajchlovným spôsobom.

TG-135_navodVýrobca do balenia priložil aj krátky návod s ilustrovaným rezom poskladanej pištole a nákres rozobraného výrobku s číslovaným popisom všetkých súčiastok. Návod je pre tri podobné modely. Tagore TG-135 nemá krytku nádobky (8) a nastavovaciu skrutku dorazu ihly (17). Rukoväť (16) má koniec oproti závitu zatvorený.

Tagore_TG-135_6_1500

Chod ovládacej páčky aj ihly je plynulý, bez nadmerného odporu pružiny. Páčka je šikovne vytvarovaná tak, aby neotlačila prst – navyše s protišmykovými zúbkami. Ovládanie je nezávisle dvojčinné, teda pohybom (páčky) nadol pridávate vzduch a pohybom vzad pridávate farbu.

Tagore_TG-135_9_1500

Na vrchnom obrázku vidíte ventil pištole so štandardným trubkovým závitom G1/8″ (1/8 palca) pre hadičky s takouto koncovkou.

Výrobca uvádza objem nádobky 2cc, čo sú 2 ml (cc je skratka cubic cm, teda cm³, čo je ml). Mne sa do nej podarilo naliať presne 2 ml, ale až po okraj. S takto naplnenou nádobkou by ste však nevedeli pracovať. Reálne množstvo farby, s ktorým sa mi dobre striekalo, bolo 0,5 až 1 ml. Nad 1 ml  som sa už obával vyliatia, nakoľko nádobka nemá kryt. Pre pištoľku s tryskou 0,2 mm takáto veľkosť nádobky myslím plne postačuje.

Tagore_TG-135_5_1500

Výrobca uvádza objem nádobky 2cc, čo sú 2 ml. Pre pištoľku s tryskou 0,2 mm takáto veľkosť nádobky myslím plne postačuje.

Pištoľ má jednoduchý ochranný kryt hrotu ihly (difuzér), preto pištoľ môžete veľmi jednoducho prečistiť “prebublávaním”. Viac o tomto aj iných spôsoboch čistenia si môžete prečítať tu.

Tagore_TG-135_8_1500

4. Rozoberanie & skladanie

Pištoľka je konštrukčne veľmi blízka dvom vyššie spomínaným typom a jej rozoberanie a následné skladanie bolo rovnako bezproblémové a bez akýchkoľvek prekvapení. Výrobok je celkovo poctivo a presne vypracovaný. Cítite, že súčiastky sa majú navzájom rady. Nastavenie a čistenie pištoľky je takisto bezproblémové a veľmi rýchle.

TG-135_vodic_ovladacej_packy_1500

Na obrázku je esovitá súčiastka nazvaná v návode Vodič ovládacej páčky (na výkrese číslo 10). Keď budete rozoberať pištoľku a opätovne skladať, tak na obrázku hore a aj v reze v návode je vidno jej správny smer vzhľadom na ihlu.

5. Striekanie

Najviac som bol samozrejme zvedavý na to, ako bude pištoľ striekať. Nariedil som si farbu na ktorú som zvyknutý (Gunze C) a striekal som v podstate rovnaké veci, ako pri testovaní 180-kových modelov TG: čiary, krivky a body. Začal som bodovými (alebo kruhovými) stopami. Opäť mali pekne rovnomerne kruhový tvar, čiže tryska je zjavne presne v strede otvoru v kryte trysky, všetko má potrebnú geometriu pre jemné striekanie – nevyskytli sa žiadne bočné fŕkance, lúče a podobne.

Sken_kruhove_stopy

Keď na obrázok kliknete, mali by ste vidieť striekané stopy približne 1:1, mierka pri ľavom okraji má 12 cm.

Čiary a krivky som striekal bez difuzéra. Tagore 135 nemá jemný regulátor tlaku vzduchu, tlak som preto nastavoval regulátorom na rýchlospojke. S pištoľkou som sa priblížil takmer k výsledkom, ktoré sa mi podarili so 180-kovými modelmi. Píšem takmer, lebo najtenšie čiary sa mi nedarili úplne rovnaké.

Sken_ciarove_stopy

Keď na obrázok kliknete, mali by ste vidieť striekané stopy približne 1:1, mierka pri ľavom okraji má 20 cm.

Z pištolí som vybral ihly a porovnal – ihla v mojej TG-135 je o niečo kratšia a s mierne odlišnou geometriou hrotu, ako v TG-180. U oboch modelov sú na pohľad tiež odlišnosti v dizajne krytu trysky. Je možné, že tieto drobné odlišnosti spolu s iným regulátorom vzduchu mi nedovolili spraviť identicky rovnaké najtenšie čiary – myslím tým naozaj tie najtenšie.  Ostatné šlo všetko ako po masle.

Tagore_TG-135_7_1500

6. Záver

Podľa prvotnej skúsenosti by som odhadol vhodnosť testovanej pištoľky pre stredne veľké modely v mierke 1:72 a 1:48. Pre väčšie modely a hlavne na väčšie jednofarebné plochy + surfacer a laky by som hľadal pištoľ s tryskou 0,3 mm. Pre modely v mierke 1:144 a špecifické menšie detaily (hadíky a drobné škvrnky hlavne v mierke 1:72 striekané z ruky) by som predsa len vytiahol zo zásuvky stola radšej pištoľ s možnosťami 180-kového radu od rovnakého výrobcu, resp. zrovnateľnú (či lepšiu) od iného výrobcu.

Tagore_TG-135_2_1500

Striekacia pištoľ Tagore TG-135 má celkovo veľmi príjemne prekvapila. Jednak svojim jemným spracovaním, celkovou jednoduchosťou, výkonmi a opäť dokonale “user friendly” vyhotovením. Keď navyše zvážim jej mimoriadne priaznivú cenu, môžem ju každému pokojne odporučiť.

7. Technické charakteristiky udávané výrobcom

Typ pištole: dvojčinná s gravitačním plnením
Celková dĺžka tela pištole: 140 mm
Tryska: skrutkovacia mosazná, možný priemer 0,2 mm resp. 0,3 mm
Nádobka: integrovaný typ, bez krytky, objem 2 ml (je to max. objem až po okraj)
Pracovný tlak: 15 – 50 psi (1,03 – 3,45 bar)
Závit pre pripojenie vzduchu:  G1/8″ (normovaný trubkový závit 1/8 palca)
Ostatné: nemá nastaviteľný doraz ihly, nemá jemné doladenie tlaku

8. Post Scriptum

Pištoľku som mal od veľmi ochotného slovenského predajcu Airbrushshop.sk, kde môžete zohnať tiež náhradné diely a cenné rady.

Ak sa vám tento príspevok páčil, budem veľmi rád, ak ho budete zdieľať cez Facebook.

Obrázky a text Copyright © 2017 Marcel Meres.

This entry was posted in Slovensky, Tipy triky a nápady, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Comment / Pridať komentár